Municipalitatea urmează să dea în folosinţă centrele sociale cu destinaţie multifuncţională Dignitas (Eftimie Murgu, nr. 9), cu o capacitate de 32 de locuri, şi Candeo (Iuliu Maniu, nr. 20), cu o capacitate de 40 de locuri, reabilitate în urma unei finanţări nerambursabile de la Ministerul Muncii şi Banca Mondială prin Programul "Tinerii aflaţi în situaţii de risc".

"Serviciile furnizate în cadrul celor două centre se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani din Oradea, care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, nu au locuinţă şi nu dispun de mijloacele financiare necesare închirierii sau cumpărării unei locuinţe", au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Tinerii sunt invitaţi să-şi înregistreze cererile însoţite de copia actului de identitate la sediul Administraţiei Social Comunitare Oradea, Primăriei, nr. 42, la Camera 2, începând cu 17 septembrie. Cererile depuse vor fi evaluate de reprezentanţii ASCO care vor face câte o anchetă socială în fiecare din cazuri. Dacă îndeplinesc condiţiile, tinerii care provin din orfelinate vor putea sta acolo chiar şi mai mulţi ani până reuşesc să fie integraţi în societate şi se pot înreţine singuri.

Pe de altă parte, Primăria a mai anunţat că, în perioada 17-20 septembrie, ONG-urile interesate de a încheia un parteneriat cu administraţia locală pentru implementarea proiectului "Centru social cu destinaţie multifuncţională Candeo" pe o perioadă de şase ani trebuie să-şi depună un dosar în acest sens tot la Camera 2 a ASCO.

Fundaţiilor ori asociaţiilor li se cere să acorde servicii precum: pregătirea tinerilor pentru o viaţă independentă; deprinderea elementelor necesare autogospodăririi şi autoîntreţinerii; împlinirea nevoilor urgente şi permanente ale tinerilor; găsirea unui loc de muncă în conformitate cu pregătirea lor; reconversia profesională a tinerilor, prin înscrierea la diferite cursuri de calificare si recalificare; sprijinirea tinerilor în vederea continuării studiilor; clarificarea situaţiei juridice şi medicale a tinerilor asistaţi.

ONG-urile interesate trebuie să fie acreditate ca furnizor de servicii sociale de tip rezidenţial pentru tineri în dificultate (se va anexa copia după decizia de acreditare) şi să aibă experienţă în furnizarea serviciilor pentru care deţine acreditarea (minim 5 ani - se vor anexa, după caz, copii ale deciziilor de acreditare anterioare sau a statutului fundaţiei).

De asemenea, la dosar trebuie să anexeze un raport de activitate pe ultimele 12 luni şi o documentaţie descriptivă asupra felului în care ar dori să implementeze proiectul de la centrul Candeo. "Nu sunt solicitate documente care necesită o pregătire îndelungată. ONG-urile acreditate pentru astfel de servicii au fost informate despre posibilitatea acestui parteneriat şi prin nişte adrese trimise prin poştă la sediul acestora", a precizat pentru BIHOREANUL Radiana Gheorghiţă, consilier la ASCO.

În ceea ce priveşte centrul Dignitas, municipalitatea are deja încheiat un parteneriat în acest senscu fundaţia El Sadai.