Primăria s-a săturat să plătească cheltuieli nefondate în contul şcolilor orădene. Cam aşa s-ar traduce ceea ce viceprimarul Biro Rozalia şi directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, au anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, când au prezentat ideea descentralizării cheltuielilor unităţilor de învăţământ din şcoli.

Primăria cu cheltuielile, directorii cu încasările

„Le dăm posibilitatea de a-şi gestiona singuri sumele pentru cheltuieli privind utilităţile şi să facă demersuri pentru a reduce aceste cheltuieli, pentru că ce le rămâne pot folosi cum vor", a declarat Biro.

Concret, municipalitatea va aloca anual anumite sume unităţilor de învăţământ, cu care directorii de şcoli şi grădiniţe vor trebui să se descurce. De asemenea, ei îşi vor păstra, la fel ca în prezent, banii pe care îi obţin din venituri proprii.

Până acum, fiecare şcoală îşi făcea venituri proprii din activităţi precum închirierea sălilor, pe care le folosea conducerea şcolii după bunul-plac, întrucât cheltuielile cu apa sau curentul le plătea Primăria. Altfel spus, după închirierea unei săli dintr-o şcoală pentru o nuntă, de pildă, cheltuielile reveneau oraşului. „Iar directorii declară sau nu aceste venituri", a precizat Beltechi.

Risipă suspectă în vacanţă

Directorul AIO a prezentat şi o situaţie absurdă: la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, în luna iulie, deci în plină vacanţă, s-au consumat 3.185 de metri cubi de apă, în condiţiile în care nu există defecţiuni ale conductelor, deci nici scurgeri. În luna februarie de exemplu, când se ţineau ore, colegiul împreună cu internatul şi cele două cămine ale Universităţii conectate la reţeaua şcolii au consumat 1.920 de metri cubi. „Ar fi trebuit să consume în iulie cel mult 200-300 de metri cubi", a spus Beltechi.

Întrebat de BIHOREANUL despre absurda situaţie, directorul şcolii, Ruben Filimon, spune că are o bănuială de unde vine acest consum uriaş: „La noi, pentru o parte din clase, şcoala a ţinut până în 8 iulie, iar contorul care se citeşte e general, adică este cel în care e cumulat consumul cu cel al căminelor Universităţii".

Deşi recunoaşte că nu ştie care este consumul într-o lună obişnuită, deoarece „toate aceste consumuri sunt plătite de Primărie, iar noi le aflăm doar dacă întrebăm de ele", Filimon crede că ideea descentralizării acestor cheltuieli e bună, însă doar dacă se va ţine cont de numărul de elevi din fiecare şcoală. „Noi avem 2.000 de elevi care învaţă la noi şi încă peste 150 în internat, şi tot consumăm mai puţin ca alte şcoli, dacă ne raportăm la numărul de elevi", a declarat directorul.