În ultima zi de şantier, edilii Oradiei Ilie Bolojan şi Ovidiu Mureşan le-au prezentat jurnaliştilor Parcul Salca, amenajat de municipalitate între malul stâng al Peţei şi strada Meiului, de lângă mall-ul Lotus Center. De marţi, asocierea de firme Constructorul Sălard şi Gardener predă lucrările, iar parcul va fi oficial deschis pentru orădeni, "target-ul" Primăriei fiind locuitorii cartierelor Nufărul şi Velenţa.

Pe model englezesc

Parcul Salca se întinde pe 3,4 hectare, din care 22.000 de metri pătraţi reprezintă spaţiile verzi, 5.500 de mp suprafaţa de apă, iar 5.300 mp alei. Suprafaţa de apă este "ocupată" de un lac artificial cu un ponton de lemn şi unul de beton decorat cu pietre, ca orădenii să se poată plimba peste lac. Totodată, parcul are şi o fântână arteziană.

În vecinătatea lacului, după plantaţia de bambuşi, orădenii vor putea să rătăcească într-un labirint verde, creat din tuia, pe modelul labirintelor din parcurile englezeşti. De altfel, tot parcul este amenajat, potrivit primarului Bolojan, pe model britanic. Labirintul verde de Oradea va putea fi folosit ca atare doar peste câţiva ani, după ce arbuştii vor creşte.

Chiar primarul Ilie Bolojan a declarat că întreaga zonă va reprezenta un parc adevărat peste 5-10 ani, când arborii şi arbuştii vor creşte şi vor ţine umbră, iar gazonul va acoperi, la rândul său, toate zonele dintre alei. Acum, iarba este abia răsărită, aşa că parcul arată încă destul de "anemic".

În total, parcul are plantate 17.000 de arbuşti, plante şi flori, inclusiv specii care nu sunt specifice Oradiei, cum este lavanda ori bambusul. De asemenea, pe lac au fost puşi nuferi şi irişi. În parc au fost sădiţi şi numeroşi trandafiri, inclusiv din soiuri căţărătoare, care au rolul să acopere pergolele de lemn montate în parc.

"Una peste alta, tot ce vedeţi aici este o oază de linişte, un confort deosebit oferit locuitorilor acestor zone care nu aveau un parc de asemenea anvergură", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Parcul a costat municipalitatea orădeană 2.151.712 lei fără TVA, adică aproximativ 500.000 de euro (fără TVA). Iniţial, investiţia trebuia să se facă din banii Administraţiei Fondului de Mediu. Cum însă fondurile de la Bucureşti nu au mai venit, Primăria a plătit singură pentru lucrări.

To be continued...

Edilii mai spun că aceasta este prima etapă de proiect în zona Salca. În continuarea parcului deja făcut, înspre cartierul Velenţa, pe un teren de 2,2 hectare, Primăria va amenaja un nou parc, lucrările fiind programate să înceapă în toamnă.

Totodată, între şoseaua de pe strada Meiului şi complexul Lotus Center, Primăria are un teren de 1,5 hectare şi va mai elibera unul similar. "Sunt nişte domni, să nu le spun tovarăşi că nu se cuvine, care au primit amplasamente pe terenuri care nu le-au aparţinut", a spus primarul Bolojan, făcând referire la samsarii care au cumpărat drepturi litigioase pentru aceste terenuri de la foşti proprietari şi care au cerut să fie împroprietăriţi aici, fără să accepte despăgubiri în alte locuri. Însă Primăria a introdus zona în cadastrul verde, astfel că terenurile nu pot fi folosite pentru construcţii, drept urmare, spune Bolojan, proprietarii acceptă acum să cedeze terenurile.

Astfel, de-a lungul străzii Meiului, edilul vrea să amenajeze terenuri de sport. "În total, aici vom avea cam 10 hectare de zone verzi şi de relaxare", a explicat primarul. Până atunci, orădenii sunt invitaţi să se plimbe în parcul deja amenajat. De altfel, de luni deja mame cu copii au început să străbată aleile.

Timp de cinci luni, în baza aceluiaşi contract de execuţie, muncitorii Constructorul Sălard vor asigura paza continuă a parcului, dar şi lucrările de întreţinere şi amenajare, urmând ca apoi aceste activităţi să fie licitate.

Pe de altă parte, primarul Ilie Bolojan a anunţat că săptămâna viitoare vor fi date în folosinţă alte două parcuri ale Oradiei: unul în cartierul Voltaire, la intersecţia străzilor Tileagdului cu Aleşdului şi Sankt Petersburg, şi unul în Oncea, pe strada Ioan Bogdan. Ambele au fost amenajate gratuit de două firme, Constructorul Sălard şi Construcţii Bihor.