Primăria Oradea în parteneriat cu filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România organizează un concurs de soluţii de proiectare pentru modernizarea şi reabilitarea zonei centrale cuprinse pe tronsonul de lângă malul Crişului Repede, dintre străzile Piaţa Ferdinand şi Emilian Mircea Chitul, inclusiv piaţeta cu fântâna arteziană.

O nouă imagine

Potrivit prezentării concursului de arhitectură "Amenajarea promenadei de pe malul Crişului Repede şi dotare pentru alimentaţie publică" publicată pe site-ul Primăriei Oradea, câştigătorul concursului va primi contractul de proiectare fără organizarea altei proceduri. Obiectivul concursului este în principal proiectarea unei unităţi de alimentaţie publică în regim de funcţiune permanent, de categoria braserie, bistro, cafenea, cafe-bar sau pub, cu terasă, recomandat fiind ca arhitecţii să respecte amplasamentul pe care a funcţionat între 1980 şi 2007 localul cunoscut ca Budi Bar.

Pe deasupra, însă, Primăria îşi doreşte ca arhitectul sau echipa care propune proiectul să vină şi cu soluţii peisagistice şi urbanistice pentru zona de promenadă de până la pod şi pentru scuarul care acum are o fântână arteziană. "Am vrea ca pista de biciclete să continue până la trecerea de pietoni, în schimb tot spaţiul acela din jur ar trebui remodelat din punct de vedere urbanistic, ţinându-se cont de faptul că face parte din zona centrală a oraşului", a declarat pentru BIHOREANUL Adriana Lipoveanu, director adjunct la Instituţia Arhitectului Şef.

Potrivit temei de proiectare, se doreşte realizarea unei "noi imagini" a acestei zone, amplificarea potenţialului funcţional şi diversificării gamei de servicii oferite pentru activitatea de alimentaţie publică, agrement şi recreere, definirea unui spaţiu al pietonului şi biciclistului şi valorificarea cadrului natural oferit de Crişul Repede.

Proiecte în anonimat

Participanţii individuali - sau, în cazul echipelor, cel puţin unul dintre membrii echipei - trebuie să fie arhitecţi cu drept de semnătură, membri al Ordinului Arhitecţilor din România sau al unei organizaţii similare din Uniunea Europeană. Organizatorii recomandă ca doritorii să se constituie în echipe mixte de specialişti, formate din arhitect, urbanist, peisagist, designer, etc.

Doritorii se pot înscrie în acest concurs până pe 5 septembrie, data limită pentru primirea proiectelor la secretariatul concursului din Primăria Oradea (Camera 24) fiind de 3 octombrie, iar a celor trimise prin poştă pe 4 octombrie. De precizat este că proiectele depuse trebuie anonimizate conform indicaţiilor publicate pe site-ul Primăriei, astfel că juriul va şti numele câştigătorului abia după ce a ales proiectul.

Juriul este format din viceprimarul Mircea Mălan, Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Adriana Lipoveanu, director adjunct la Instituţia Arhitectului Şef, Pecsene Bela, preşedintele Camerei Arhitecţilor din Hajdu-Bihar, şi Ştefan Pascucz, preşedintele filialei Nord-Vest a OAR.

Rezultatele jurizării concursului vor fi anunţate pe 9 octombrie. Premiul I este în valoare de 7.000 lei, premiul II este de 5.000 lei, iar premiul III, de 4.000 lei.

După concurs, potrivit municipalităţii, proiectul câştigător "va fi asumat ca şi realizare de participanţii la licitaţia publică pentru concesionarea sau închirierea terenului, domeniul municipiului Oradea, în vederea realizării unităţii de alimentaţie publică".

De asemenea, în calitate de autoritate contractantă, municipalitatea va putea contracta cu câştigătorul concursului următoarele etape de proiectare pentru reamenajarea scuarului, investiţie ce se va realiza din fonduri publice sau atrase de Primărie. Potrivit Angelei Lupşea de la Ordinul Arhitecţilor Bihor, concursul va fi anunţat la nivelul tuturor filialelor OAR din ţară.

În 2011, în urma unei licitaţii publice, municipalitatea a închiriat terenul aferent fostului Budi Bar firmei SC Pinota SRL pentru amenajarea unei unităţi de alimentaţie publică, însă până la urmă aceasta a renunţat la investiţie.