Campania naţională "Controlează-ţi diabetul", organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, s-a desfăşurat în acest an la Oradea, în perioada 10-14 noiembrie, fiind organizată în colaborare cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care are sediul în Spitalul Judeţean.

În cadrul conferinţei de închidere a evenimentului, la care au participat şi dr. Lucia Daina, director medical la Spitalul Judeţean, şi Mihaela Popoviciu, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dr. Amorin Popa, preşedintele comisiei de diabet din cadrul Ministerului Sănătăţii, a subliniat faptul că pacienţii bolnavi de diabet beneficiază de tratament gratuit în ţară, la standarde europene.

Cu aproape 29.523 de pacienţi în evidenţele Centrului de Diabet, judeţul Bihor se află între primele la nivel de ţară după numărul de bolnavi de diabet. "Cel mai probabil, fiindcă cifrele se schimbă de la o lună la alta, Bihorul este pe locul doi în ţară după Bucureşti", a declarat dr. Amorin Popa. Doar din 2011 şi până în prezent au fost identificate 2.165 de cazuri noi.

De altfel, medicii prezenţi la conferinţă i-au încurajat pe bihoreni să se prezinte la controale pentru a afla din timp dacă suferă sau nu de această boală, pentru a-şi prelungi viaţa şi calitatea acesteia.

Tocmai de aceea, în cadrul campaniei "Controlează-ţi diabetul", pe lângă o gală de excelenţă şi un simpozion ştiinţific, în Oradea, pe 10 şi 11 noiembrie, orice doritor şi-a putut testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată, în nişte corturi special amenajate în faţa Crişul Shopping Center.

"Am avut peste 1.000 de participanţi, dintre care aproximativ 20% suferă de diabet. Nu ştim exact câţi dintre ei sunt noi şi câţi ştiau deja", a declarat Popa.

În cadrul campaniei "Controlează-ţi diabetul", mai mulţi elevi şi studenţi din Oradea au participat la conferinţe de informare despre diabetul zaharat, iar miercuri seară, ca semn al luptei împotriva diabetului, Primăria Oradea a fost iluminată în albastru.