Licitaţie fără ofertanţi. Presată de timp, Primăria Oradea reia procedura de licitaţie pentru decopertarea şi refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru după ce, vineri, nicio firmă nu şi-a depus o ofertă pentru realizarea acestui proiect.

"Au fost licitate împreună două proiecte tehnice, cu surse diferite de finanţare. Unul este pentru refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, parţial din fonduri europene, iar celălalt, din surse proprii, pentru finisarea treptelor perimetrale dispuse de o parte şi de cealaltă, între pavaj şi soclu, care au fost omise în proiectul iniţial. Tot omisă în proiectul iniţial a fost curtea interioară (120 mp) dinspre cafeneaua Columbus, care a fost inclusă acum pentru reabilitare şi pavare cu mozaic", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Suma totală estimată a celor două proiecte, licitate împreună, este de 2.605.000 lei, fără TVA. Din suma aceasta, 594.000 de lei, fără TVA, au fost puşi la bătaie pentru finisarea treptelor din Pasaj, respectiv pentru refacerea curţii interioare de lângă Columbus.  

Însă nicio firmă nu şi-a depus oferta pentru realizarea celor două proiecte până la termenul limită aferent licitaţiei (28 august), fapt ce pune presiune mare asupra municipalităţii, care ar trebui să finalizeze investiţia până pe 31 decembrie 2015. "Din păcate nu s-a prezentat nimeni, chiar dacă noi am invitat la licitaţie şi firme din Bucureşti, Ungaria şi Italia. Nu ştiu care ar fi motivul. E posibil ca firmele să aibă rezerve, având în vedere că infrastructura de sub mozaic e făcută de altă firmă (Marconst – n.r.)", a precizat viceprimarul.

Mircea Mălan a arătat că încă de vineri municipalitatea reia procedurile premergătoare lansării unei noi licitaţii publice. Nu de alta, dar reabilitarea şi pavarea cu mozaic a Pavajului Vulturul Negru trebuie să fie finalizată, conform contractului de finanţare pe fonduri europene, până pe 31 decembrie 2015.

După doi ani de negocieri şi discuţii, municipalitatea orădeană a reziliat, în mai 2015, unilateral contractul cu firma Marconst referitor la reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru pentru nerespectarea termenilor contractuali.

Conflictul dintre municipalitate şi Marconst a izbucnit în iunie 2013 când comisia de recepţie a lucrărilor condusă de viceprimarul Mircea Mălan a obligat constructorul la refacerea acestora. Plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele. Municipalitatea a păsuit constructorul pentru a aduce lucrările la calitatea din contract, lucru care, însă, nu s-a mai întâmplat.