Orădenii care locuiesc la bloc pot cere Primăriei să le facă, gratuit, o platformă prevăzută cu incintă metalică, adică acel ţarc în care să-şi închidă containerele ori pubelele cu deşeuri. Scopul acestor ţarcuri este ca pubelele ori containerele să nu mai poată fi răscolite de oamenii străzii, iar orădenii să poată, astfel, colecta selectiv deşeurile, adică fracţia uscată în containerele cu capac galben, iar cea umedă în recipientele cu capac negru.

Printr-un comunicat de presă remis luni, Primăria le-a amintit asociaţiilor de proprietari că, pentru a avea un astfel de ţarc, nu trebuie decât să depună o cerere ştampilată şi semnată de preşedintele sau administratorul asociaţiei.

Amplasamentul pe care urmează să fie montată incinta trebuie să fie situat la o distanţă mai mare de 5 metri de ferestrele locuinţelor din jur, fiind stabilit de comun acord cu locatarii şi reprezentanţii Primăriei, iar dimensiunea ţarcului diferă în funcţie de numărul de recipiente pe care îl va "găzdui".

În prezent, 350 de asociaţii de proprietari din Oradea au incinte pentru deşeuri, iar Primăria vrea ca anul viitor să "doteze" cu astfel de ţarcuri toate cele 800 de asociaţii din municipiu.