După amânări repetate, terasa Irish a fost demolată până la urmă de municipalitate. Joi dimineaţă, angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea s-au deplasat pe Corso alături de muncitori, camioane şi utilaje pentru demolare şi au început demontarea construcţiei ridicate fără autorizaţie.

Reprezentanţii Primăriei, care s-au dus însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Locale, nu au întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor localului Irish. Joi, la ora 11, mai mult de jumătate din terasă era demolată.

Administraţia Imobiliară Oradea a acţionat cu forţa după ce patronul Radu Pentie a fost păsuit de mai multe ori. Pe 12 iulie, angajaţii AIO s-au deplasat la faţa locului vrând să înceapă demontarea terasei, însă dispoziţia de primar nu a fost pusă în aplicare, deoarece patronul s-a angajat să dezafecteze construcţia până la 1 august.

În ciuda faptului că nici acest termen nu a fost respectat, administratorii Irish demontând doar parţial acoperişul terasei, municipalitatea a acordat localului o nouă păsuire, până pe 6 august.

Războiul municipalităţii cu localul Irish Pub a demarat încă de la mandatul primarului interimar Mihai Groza. Conflictul a pornit de la faptul că terasa a fost amenajată fără autorizaţie de construire şi s-a soldat cu trei procese între părţi şi amenzi în valoare de 18.000 lei aplicate localului, care au rămas însă neplătite.

Cea mai recentă dispoziţie a primarului privind demolarea terasei a fost dată de Ilie Bolojan şi datează din 26 aprilie 2012, dar punerea ei în aplicarea a fost amânată în mod repetat.

Costurile lucrărilor de demolare vor fi imputate patronului Irish. Este posibil ca în perioada următoare, acesta să amplaseze pe strada Republicii o terasă sezonieră. "A obţinut avize CMUAT pentru un astfel de proiect, dar mai trebuie să primească avizul final de amplasare. El are, însă, nişte datorii mai vechi pentru chiria terasei la AIO, de 15.000 de lei, din care a plătit jumătate. Dacă acestea vor fi achitate în totalitate, va putea primi acceptul pentru terasa sezonieră", a declarat pentru BIHOREANUL, Carmen Letea, şef Serviciul Terenuri din cadrul AIO.

O parte din amplasamentul în care s-a aflat terasa va fi ocupat de ansamblul sculptural Holnaposok, reprezentând patru poeţi orădeni de etnie maghiară, în mărime naturală.