Primăria Oradea a anunţat vineri, că a câştigat procesul cu Parhia Romano Catolică Olosig în ce priveşte Şcoala Szacsvay Imre. Astfel, municipalitatea va începe reabilitarea faţadei şi va asfalta curtea imobilului.

"Tribunalul Bihor a respins, ieri, 4 octombrie 2018, ca nefondat apelul civil introdus de Parohia Romano-Catolică Olosig – Oradea – Filiala Capela Sf.Ladislau, împotriva sentinţei din 6 octombrie 2017 pronunţată de Judecătoria Oradea, pe care o păstrează în totalitate ca definitivă", arată un comunicat al municipalităţii.

Documentul aminteşte că, printr-o acţiune introdusă în 2015, Parohia Romano-Catolică Olosig Oradea – Filiala Capela Sf. Ladislau a cerut în instanţă să constate "calitatea sa de succesor în drepturi şi obligaţii a fostei Asociaţiuni pentru Cerşetori şi Copii Părăsiţi Sfântul Ladislau din Oradea, cu scopul de a obţine retrocedarea în natură a imobilului" de pe strada Mihai Eminescu nr. 28, unde funcţionează Şcoala Szacsvay, respectiv pe str. Roman Ciorogariu, nr. 41 (imobil ce are destinaţie rezidenţială).

În primă fază, instanţa a respins acţiunea Parohiei, în 2017, însă Parohia a atacat decizia. Joi, instanţa a menţinut ca definitivă hotărârea de respingere a acţiunii pronunţată de instanţa de fond, astfel că "Municipiul Oradea rămâne administratorul imobilului, în numele statului român şi drept consecinţă poate demara investiţii în acest imobil".

"Astfel, dat fiind că litigiul durează din 2015, Primăria Oradea nu a putut realiza până în prezent lucrări de investiţii la Şcoala Szacsvay Imre, fiind nelegală repartizarea de sume pentru finanţarea unor obiective care nu sunt în proprietatea publică sau privată a municipiului", arată comunicatul.

"Având în vedere că s-a obţinut o sentinţă definitivă, începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, Primăria Oradea va demara lucrările de asfaltare a curţii Şcolii Szacsvay Imre, lucrare pentru care avem deja un contract în vigoare cu constructorul, dar care nu s-a pus în practică până acum deoarece aşteptam clarificarea situaţiei juridice. În paralel, Primăria Oradea va demara procedurile şi etapele necesare reabilitării faţadei acestei clădiri", a declarat Zatykó Gyula, consilier al primarului Ilie Bolojan.

Cu două săptămâni în urmă, UDMR-ista Kirei Melinda a reproşat public municipalităţii că nu duce la îndeplinire hotărârea Consiliului Local din februarie 2017 care prevede asfaltarea curţii şcolii gimnaziale Szacsvay Imre. "Acestă lucrare nu s-a realizat anul trecut. Am primit asigurări că se va asfalta în vacanţă, nu s-a asfaltat", a spus consiliera locală.