Schimbarea ţintelor anuale privind deşeurile aruncate de fiecare unitate administrativ teritorială a făcut ca Primăria Oradea să vireze bani Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat în această săptămână, Ministerul Mediului a modificat la finalul anului 2016 ţintele privind depunerea deşeurilor la halde. Mai precis, de acum fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată, iar pentru fiecare tonă de deşeuri peste această ţintă să plătească o aşa-numită contribuţie, în realitate un soi de penalizare, de 100 lei/tonă.

Potrivit unei adrese transmise de Primăria Oradea la solicitarea BIHOREANULUI, "în anul 2016 administraţia publică locală a realizat doar 66% din ţinta de reducere la depozitare a deşeurilor municipale şi asimilabile". Astfel, pentru diferenţa de ţintă, nerealizată, Primăria a plătit către Fondul pentru Mediu o contribuţie de 301.700 lei.

"Menţionăm că factorii direct implicaţi în gestionarea deşeurilor, respectiv SC RER Ecologic Service SA, SC Eco Bihor SRL şi Primăria Municipiului Oradea au în lucru un plan menit să îmbunătăţească managementul deşeurilor în municipiul Oradea", se mai arată în adresa Primăriei.

Totodată, municipalitatea atrage atenţia că, dacă orădenii nu vor colecta selectiv, aşa cum şi regulamentul de salubritate al oraşului îi obligă, şi în 2018 oraşul va plăti contribuţii către AFM, posibil chiar mai mari. "În condiţiile în care membrii comunităţii locale, persoane fizice sau juridice, vor continua să ignore obligaţiile ce le revin, nu putem spera ca anul viitor să ne aflăm într-o situaţie mai fericită", transmite Primăria.

Documentul mai arată că, în 2017, municipalitatea va cere Poliţiei Locale Oradea să intensifice controalele la asociaţiile de locatari, agenţi economici şi persoane fizice, pentru a se asigura că aceştia îşi respectă obligaţiile.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Puşi la plată! După schimbarea ţintelor privind depunerea deşeurilor la halde, Oradea va plăti penalităţi către AFM"