Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sancţionat, joi, Primăria Oradea, pentru tăierea unor copaci fără aviz de mediu.

Mai precis, municipalitatea a fost amendată cu 40.000 de lei pentru cei nouă stejari pe care marţi i-a pus la pământ în Piaţa Unirii. În luna mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a respins cererea Primăriei de a aviza tăierea acestor copaci, APM considerând că arborii nu încurcă reabilitarea Pieţei Unirii şi trebuie incluşi în proiect.

Comisarii de mediu au verificat marţi situaţia, iar joi au scris procesul verbal de sancţiune, după cum a confirmat BIHOREANULUI comisarul şef Viorel Ţepele. Potrivit legislaţiei în vigoare, amenzile pentru primăriile care taie copaci fără aviz de mediu sunt între 10.000 şi 100.000 de lei.

Viceprimarul Mircea Mălan a declarat că Primăria va contesta amenda primită, considerând-o neîntemeiată. "Sunt multe raţiuni. Printre altele, avizul dat de APM pe proiect prevede în zona acelor stejari un spaţiu verde, unde urmează să se planteze copaci. Numai cei de la APM ştiu cum putem planta copaci lângă alţi copaci", a declarat Mălan, joi, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, a spus viceprimarul, rădăcinile stejarilor erau întinse şi ar fi fost inevitabil tăiate în timpul execuţiei lucrărilor. Atunci, şi copacii s-ar fi uscat şi cel mai probabil s-ar fi prăbuşit. Chiar dacă n-ar fi fost tăiate, rădăcinile ar fi afectat în timp piatra din Piaţa Unirii. "Din acest motiv în proiect sunt prevăzute soiuri de copaci care să-şi crească rădăcinile în plan vertical", a explicat viceprimarul.

Citeşte pe această temă articolul „Adio pentru totdeauna! Primăria a doborât stejarii din Piaţa Unirii, comisarii de mediu pregătesc amenda (FOTO)”