Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunțat că municipalitatea este dispusă să cumpere imobilele rămase izolate în curțile blocurilor după programele de sistematizare din perioada comunistă.

„Aceste clădiri se află între blocuri, în zone foarte aglomerate. Prin Planul Urbanistic General se interzice realizarea de noi construcții, astfel că va fi destul de greu pentru persoanele care le dețin să le înstrăineze. Noi nu vom face exproprieri în zonele respective, dar îi invităm pe proprietari să vină și să solicite cumpărarea lor de către municipalitate. Prin achiziționare vom continua regenerarea urbană, în locurile respective urmând să fie amenajate parcări sau spații verzi, în funcție de solicitările locatarilor”, a spus edilul într-o conferință de presă.

Într-o informare transmisă ulterior, Primăria Oradea subliniază că nu este vorba despre vreo măsură de expropriere, ci doar una menită să ajute proprietarii care vor să își înstrăineze casele „blocate” între blocuri.

„Se doreşte informarea proprietarilor și a eventualelor persoane interesate de aceste locuințe cu privire la intențiile municipalității și buna credință în sensul acordării unui preț de preluare de comun acord”, precizează comunicatul municipalității. 

În ședința de joi, Consiliul Local Oradea a aprobat o hotărâre prin care „s-a declarat interesul public local pentru achiziția imobilelor izolate situate în subzonele S_Li din interiorul marilor ansambluri monofuncţionale rezidenţiale construite în perioada socialistă”.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!