Ioana Mihăilă, candidatul la Primăria Oradea, Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianţei USR PLUS şi Delia Ungur, candidat la Consiliul Local Oradea au susţinut duminică seara o conferinţă de presă în centrul oraşului, pe tema necesităţii transparentizării activităţii administraţiei publice.
Ramona Strugariu a subliniat că transparenţa primăriilor şi consiilor locale nu este opţională, ci o literă de lege. Consilierii locali trebuie să se consulte cu cetăţenii, trebuie să să întâlnească cu ei, să dezbată şi să facă publice propunerile consiliului înainte ca acestea să devină hotărâri.
În calitate de Membru al Biroului Anticorupţie din Parlamentul European, Ramona Strugariu a prezentat studii din care reieşea că prin transparenţă creşte competitivitatea cu 12%, se reduc costurile cu 8% la nivel european şi sunt încurajaţi să participe la licitaţiile publice mult mai mulţi parteneri. Anual 30% din valoarea contractelor se pierde la nivel european din cauza corupţiei.
Revenind la situaţia locală, Delia Ungur, candidată la Consiliul Local Oradea, a afirmat că Primăria Oradea este repetentă la capitolul transparenţă. Transparenţa este la baza democraţiei şi singurul motiv pentru care nu ai face publice informaţii este corupţia. Delia Ungur consideră că sunt două tipuri de informaţii la care toţi cetăţenii trebuie să aibă acces: în primul rând, oamenii trebuie să ştie care este averea oraşului şi apoi care e situaţia contractelor plătite din banii publici. Implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor prin dezbateri publice, pentru ca oamenii să poată să-şi spună părerea despre un proiect public şi nu doar de formă. Este dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor, de a şti din timp ce hotărâri ia Consiliul local.
La rândul său, Ioana Mihăilă, candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Oradea, a afirmat: "Un stat puternic şi o administraţie eficientă au la bază instituţii solide. Oradea se poate lăuda cu kilometri de şosea de centură, cu faţadele reabilitate, cu banii atraşi din fonduri europene. Dar pentru ca orădenii să aibă un viitor prosper este nevoie de instituţii solide, de o administraţie care funcţionează eficient indiferent de rotaţia politică. Este nevoie de transparenţă, responsabilitate, profesionalism, participare şi digitalizare."
În acest context, Alianţa USR PLUS se angajează să susţină TRANSPARENTIZAREA activelor şi a contractelor municipiului Oradea.
Inventarierea proprietăţilor municipalităţii şi oferirea de access liber cetăţenilor şi potenţialilor investitori la datele privind locaţia, preţurile de vânzare sau de închiriere, statusul contractelor cu utilizatorii clădirilor şi terenurilor care aparţin municipalităţii va determina creşterea veniturilor primăriei şi va reduce riscul de corupţie şi alocare preferenţială a acestor bunuri către grupuri de interese. Va stabili un climat de încredere atât între cetăţeni şi primărie cât şi între potenţiali investitori şi autorităţile locale.
Ne propunem să construim o hartă interactivă, accesibilă publicului, care să cuprindă toate datele referitoare la proprietăţile primăriei. Vom include inclusiv informaţii legate de domeniul de utilizare a clădirilor, contracte aflate în derulare, anunţuri publice de închiriere sau de vânzare, scutiri sau reduceri de impozite. În acest mod, orice cetăţean va putea verifica dacă există tratamente preferenţiale pentru anumiţi beneficiari, iar administraţia locală va fi descurajată să înstrăineze sau să închirieze sub preţul pieţei şi în detrimentul cetăţenilor.
Ne propunem reorganizarea site-ului primăriei, astfel încât informaţiile despre contractele de investiţii să fie accesibile la o simplă căutare după cuvinte cheie.
Prin creşterea transparenţei şi trasabilităţii proiectelor de investiţii vom încuraja asumarea RĂSPUNDERII atât pentru promisiunile îndeplinite, cât şi pentru erorile de decizie sau pentru implementarea defectuoasă a proiectelor. Astfel nu vor mai fi cazuri precum Dealul Ciuperca, unde nu există vinovaţi, ci doar păgubiţi (cetăţenii plătitori de taxe), sau numeroasele intervenţii neprofesioniste din domeniul spaţiilor verzi.
Sistemul public din Oradea trebuie să dea dovadă de PROFESIONALISM şi COMPETENŢĂ înainte de toate:
Vom organiza concursuri pe post "pe bune", anunţate transparent, evaluarea candidaţilor va fi făcută de către specialişti, pe baza unor criterii clare şi relevante pentru locul de muncă. Promovarea internă se va face după aceleaşi criterii.
Susţinem programele de pregătire profesională la locul de muncă. Vom renunţa la turismul mascat ca pregătire profesională. Pregătirea profesională va viza atât calificarea de specialitate cât şi (mai ales) dezvoltarea capacităţii de interacţionare cu publicul, dezvoltarea conştiinţei serviciului public ("public servant"), conştientizarea că cetăţeanul este beneficiarul care plăteşte serviciile.
Vom evalua permanent performanţa personalului şi nivelul de satisfacţie al cetăţenilor raportat la calitatea serviciului public.
Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ȘI SOLIDARITATE (parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”) Cod unic de identificare 21200391