Cu patru zile înainte de debutul anului şcolar, Primăria Oradea a prezentat principalele lucrări de modernizare făcute în unităţile de învăţământ din municipiu în acest an. Unele dintre ele s-au încheiat, însă mai sunt şi şcoli în care şantierul va continua şi după ce va suna clopoţelul.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Primărie, în patru şcoli din oraş - Şcoala Gimnazială Ion Bogdan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teologic Roman Ciorogariu (corpul de clădire de pe strada Aluminei) şi Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre -, municipalitatea a comandat firmei Drumuri Bihor lucrări de asfaltări curţi şi refacere trotuare. Până acum, lucrările au fost finalizate doar la Şcoala Ion Bogdan, la celelalte unităţi de învăţământ urmând să se încheie până luni, potrivit comunicatului.

"Vom continua să modernizăm baza materială a unităţilor de învăţământ din oraş, pentru că ne dorim să ridicăm standardele de calitate în acestea. Vom lucra etapizat, de comun acord cu conducerea unităţilor de învăţământ, astfel încât să nu fie perturbată activitatea didactică. Vom moderniza toate curţile şcolilor, care vor putea fi astfel folosite atât de elevi, cât şi de tinerii care locuiesc în zonele din jurul şcolilor după orele de şcoală", a declarat Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea.

La Grădiniţa 25, Grădiniţa 52, Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu (corpul de pe str Aluminei) şi la Grădiniţa 50 sunt în derulare lucrări de refacere a împrejmuirilor, care se vor încheia în septembrie.

Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a mai comandat lucrări de modernizare a instalaţiilor electrice în mai multe unităţi de învăţământ, în valoare de 2,3 milioane lei, de asemenea finalizate.

În lucru

La Şcoala nr. 11, asocierea firmelor Drum Asfalt, Trameco şi Lemacons lucrează încă la reabilitarea a patru corpuri de clădiri, şantier deschis în luna mai a acestui an, cu o valoare de 11,4 milioane de lei şi cu termen de execuţie de 18 luni.

Şantier este şi la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, respectiv Şcoala Gimnazială Dacia, care au în derulare un proiect pe fonduri europene de reabilitare pentru creşterea eficienţei. La Ghibu, firmele Drum Asfalt, Nord Conforest şi Trameco aproape au finalizat lucrările la un corp de clădire şi lucrează deja la al doilea. La Dacia, stadiul execuţiei este estimat la 68%, aici lucrând firmele Conpila şi Inselma, pentru suma de 8,1 milioane lei şi cu termen de finalizare în octombrie 2021.

În lucru este şi reabilitarea termică a clădirii în care funcţionează clasele primare şi de gimnaziu ale Liceului Ortodox. Lucrările au început în luna mai şi au un termen de 18 luni, fiind executate de Eurociv Cons pentru preţul de 6,8 milioane lei.