Primăria Oradea nu va mai fi unul dintre acționarii operatorului de salubritate RER Vest. Municipalitatea a decis să-și folosească cele 15% din acțiunile deținute în companie pentru a răscumpăra terenurile cu care a intrat în această afacere, în 2006.

În prezent, acționariatul RER Vest SA este împărțit între grupul RER Ecologic Group SRL (60%), Consiliul Local Oradea (15%) și Administrația Domeniului Public Oradea, tot o firmă a CL Oradea (25%).

Primarul Florin Birta a anunțat că orașul își va tranzacționa toate acțiunile pe care le deține, iar ADP Oradea o parte din ele, în schimbul celor două terenuri cu care Oradea a contribuit la capitalul social al firmei RER Vest.

„Contribuția municipiului la această asociere a constat în două terenuri, unul fiind cel unde are sediul RER Vest (n.r. strada Tudor Vladimirescu din Oradea), și altul un teren de pe strada Matei Basarab, lângă Grădina Zoologică, pe amplasamentul pe care dorim să construim noul stadion”, a declarat Birta miercuri, într-o conferință de presă.

Cele două terenuri au fost evaluate, pentru a li se stabili valoarea la zi: 3,7 milioane lei, cu TVA, pentru terenul de 8.354 de mp de pe strada Tudor Vladimirescu, la care se adaugă valoarea clădirilor de aici, de 1,6 milioane lei (cu TVA), respectiv 3,4 milioane lei (cu TVA) pentru terenul de 19.648 mp de pe strada Matei Basarab (foto jos).

„Pentru a readuce aceste terenuri în proprietatea Oradiei, să nu avem nicio problemă în asigurarea finanțării pentru stadion, și pentru că RER Vest nu mai poate funcționa în zona centrală, în proximitatea caselor, am decis să facem o tranzacție prin care vindem aceste acțiuni și cumpărăm terenurile”, a declarat Birta.

Calculele arată că Primăria are nevoie de 8,8 milioane lei pentru a răscumpăra cele două terenuri. Cum cele 15% din acțiuni pe care CL Oradea le deține în RER nu acopereau această sumă, cedează din acțiuni și ADP Oradea, care, la finalul tranzacției, va rămâne cu o participație de 18%.

Tranzacția a ajuns miercuri pe masa Consiliului Local Oradea, unde a fost aprobată cu 17 voturi pentru, două abțineri și două voturi împotrivă, iar pe 12 decembrie va fi parafată și în cadrul unei adunări a acționarilor RER Vest. Apoi, compania va avea la dispoziție 6 luni ca să elibereze ambele terenuri. Deocamdată, nu se știe unde va fi mutat sediul operatorului de salubritate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!