Rămasă fără custode după ce Muzeului Ţării Crişurilor i-a expirat contractul, rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, unde se găseşte lacul cu nuferi, ar putea fi îngrijită de Primăria Oradea.

Consiliul Local a dat undă verde, joi, iniţierii demersurilor de preluare a custodiei sitului. "Municipiul Oradea este interesat de preluarea în custodie / administrare a Sitului Natura 2000 - Lacul Peţea în vederea implementării unui plan de acţiuni, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă în vigoare, pentru conservarea biodiversităţii specifice şi transmiterii acestui habitat natural local generaţiilor viitoare", se arată în hotărârea votată de aleşii orădenilor.

Primarul Ilie Bolojan a declarat în plenul şedinţei de joi că municipalitatea este obligată să ia măsuri de protejare a rezervaţiei înainte să fie prea târziu. "Dacă se va continua în ritmul acesta, zăcământul va fi distrus. În 5 ani nu va mai exista acolo nimic", a spus edilul.

După cum se ştie, rezervaţia din Băile 1 Mai este de câţiva ani în pericol de dispariţie. Apa termală din lac este tot mai puţină, iar specialiştii nu au reuşit să oprească secarea nici măcar după ce au restricţionat consumul de apă geotermală. Astfel, speciile endemice ce trăiesc aici, inclusiv nufărul termal, au fost în pericol să dispară.

În prezent, exemplare din nufărul termal se găsesc în bazinele din parcul central al staţiunii Băile Felix, după ce biologul orădean Cristian Blidar a reuşit reproducerea in vitro a gingaşei plante.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul:

Rezervaţia nimănui: Lacul cu nuferi a rămas fără stăpân, pentru că Ministerul Mediului n-a căutat alt custode în locul Muzeului (FOTO/VIDEO)