Potrivit programului stabilit de Primăria Oradea şi Prefectura Bihor, anul acesta, manifestările pentru ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, vor începe la ora 10 la statuia Voievodului "Mihai Viteazul" din Piaţa Unirii cu întâmpinarea oficialităţilor, salutarea drapelului de luptă şi trecerea în revistă a detaşamentului de onoare.

Ceremonia militar-religioasă va continua cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu o slujbă de Te Deum oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă. Vor urma alocuţiunea prefectului de Bihor Gavrilă Ghilea şi cea a unui istoric, care va vorbi despre importanţa zilei de 1 Decembrie.

Festivitatea se va încheia cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Mihai Viteazul şi cu defilarea detaşamentului de onoare. Orădenii care se vor aduna în Piaţa Unirii vor fi apoi martorii unui program artistic susţinut de Corul Traian Moşoiu, Ansamblul Bihorul şi un grup de copii de la Liceul Onisifor Ghibu, care va începe la ora 11.

La ora prânzului, pe platoul din faţa Primăriei, orădenii vor fi serviţi, după obicei, cu fasole cu ciolan. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Carmen Cherteş, municipalitatea va pune la dispoziţia celor prezenţi aproximativ 2.000 de porţii, a căror pregătire a costat aproximativ 9.000 de lei.

Spre deosebire de anii trecuţi, de 1 Decembrie, nu se mai organizează concertul de muzică populară. "Aşa a decis Primăria, să nu se facă anul acesta", a declarat Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului. În 2009, la iniţiativa primarului Ilie Bolojan, municipalitatea l-a adus să concerteze pentru orădeni pe cântăreţul Cristian Pomohaci, spectacolul fiind cu intrare liberă.