Municipalitatea refuză să se implice în proiectul pe care Fundaţia Mişcarea Populară l-a propus pentru "integrarea socială a romilor din Bihor". Reprezentanţii FMP au depus la Primărie o propunere de colaborare între Primăria Oradea şi alte primării din judeţ, respectiv instituţii precum Poliţie, Inspectoratul Şcolar şi altele, prin intermediul căruia romii care vin în Oradea din alte localităţi să cerşească şi fac acte de vandalism să fie identificaţi şi obligaţi la muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, FMP propunea îndrumarea acestora, cu ajutorul liderilor comunităţilor etnice şi a celor religioase, spre şcoală şi reintegrare socială. "În urmă cu două săptămâni, Primăria ne-a răspuns expeditiv că un astfel de parteneriat ar avea caracter discriminatoriu. Noi nu ştim de ce, căci noi tocmai asta propuneam, integrarea socială", a anunţat miercuri Daniel Meze, iniţiatorul proiectului.

Concret, în răspunsul trimis FMP, municipalitatea arată că "nu toţi cetăţenii de etnie romă desfăşoară activităţi de genul celor descrise de dumneavoastră, astfel că încheierea unui parteneriat între instituţii ale statului, care vizează etnia romă, ar putea fi interpretată ca o acţiune cu caracter discriminatoriu, îndreptată împotriva acesteia".

De asemenea, Primăria subliniază că, încă din 2009, odată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, a întrprins acţiuni împotriva vandalismului şi cerşetoriei, "astfel că fenomenul pe care îl invocaţi a fost mult limitat". "În zona Gării, unde au fost semnalate cele mai mari probleme, a fost instituită o patrulă regulată de sector a Poliţiei Locale, la orele la care sosesc trenurile în Oradea. De asemenea, au avut loc discuţii cu Poliţia Feroviară în sensul intensificării controalelor în trenurile care vin spre Oradea, cetăţenii fără bilet fiind trimişi înapoi în localităţile de domiciliu", se mai arată în răspunsul primit de Fundaţia Mişcarea Populară.

În plus, reprezentanţii municipalităţii susţin şi că cetăţenii care au fost prinşi cerşind au fost sancţionaţi, confiscându-se bunurile găsite asupra lor.

"Din punctul meu de vedere este evident că fenomenul nu este deloc limitat. Consider că nu e un lucru benefic să ne facem că nu vedem aceste probleme. Ne pare rău că Primăria nu a răspuns pozitiv la această propunere de protocol, iar în ceea ce ne priveşte vom încerca să avem discuţii cu liderii comunităţilor rome şi ai celor religioase în scopul integrării acestor cetăţeni", a comentat Daniel Meze răspunsul primit.

Citeşte pe această temă şi: Fundaţia Mişcarea Populară crede că a găsit soluţia la problema romilor care "invadează" Oradea: munca în folosul comunităţii