Primarul Ilie Bolojan, însoţit de Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice a Primăriei, Daniel Ţigan, director de termoficare al Electrocentrale şi Francisc Daniel, director tehnic al societăţii, au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, problemele actuale ale CET-ului, dar mai ales soluţiile pe care municipalitatea le-a propus pentru rezolvarea acestora.

Gaz vs. cărbune

"140.000 de orădeni sunt clienţii Electrocentrale Oradea, ceea ce înseamnă că două treimi din populaţia oraşului depinde pe perioadă de iarnă de funcţionarea normală a sistemului de încălzire, la preţuri rezonabile", a deschis Ilie Bolojan discuţia.

După ce a expus problemelele CET, referindu-se la datoriile către furnizorii de cărbune, la pierderile din reţele, care ajung la 40% din cantitatea totală a energiei produse, precum şi la poluarea creată de sistemul vechi de peste 40 de ani, edilul a explicat de ce a fost aleasă varianta încălzirii pe gaz.

"Există o teorie potrivit căreia cărbunele e mai ieftin decât gazul. Dar noi nu cumpărăm cărbune, ci capacitate calorică. E greu să iei în parte fiecare vagon şi să verifici calitatea, adică puterea calorică a cărbunelui, trebuie să plătim şi transportul şi să găsim o soluţie pentru depozitarea zgurii, căci sistemul actual nu este agreat de normele Uniunii Europene", a explicat Ilie Bolojan, precizând că pentru a aduce actualul sistem pe cărbune la un nivel acceptat de UE şi funcţional ar fi fost necesare aproximativ 100 de milioane de euro, bani de care Primăria nu dispune, după cum nicio primărie din România nu dispune.

În acest context, soluţia încălzirii pe gaz a fost considerată de municipalitate cea mai viabilă. "Opţiunea strategică a fost să menţinem o unitate de producţie care să alimenteze în proporţie de 80-90% sistemul centralizat şi care rezolvă problema poluării, şi care totodată elimină total problema depozitării zgurii. Ea s-a încadrat în finanţarea pe care o avem. Cea mai mare parte a fondurilor din proiectul de 77 de milioane de euro se axează pe această centrală, iar diferenţa pe înlocuirea a aproximativ 13 kilometri de magistrală, în aşa fel încât să reducem pierderile de pe reţea", a spus primarul, arătând motivul pentru care încălzirea pe cărbune este doar în aparenţă mai ieftină.

Două CET-uri

De asemenea, primarul a afirmat că municipalitatea intenţionează să deschidă piaţa de producţie a energiei termice din oraş, astfel încât CET să nu mai aibă monopolul acestei activităţi, ci să existe mai mulţi producători. Pentru aceasta, a spus Bolojan, Electrocentrale va fi împărţită în două societăţi distincte.

"Până la primăvară, societatea Electrocentrale se va diviza în două societăţi, una va rămâne exclusiv cu partea de producţie şi cealaltă, având ca acţionar exclusiv Consiliul Local, aşa cum e şi Electrocentrale, se va ocupa de partea de transport şi de distribuţie", a arătat primarul, precizând că această a doua societate va cumpăra energie de la mai mulţi producători. "Societatea de transport şi distribuţie va cumpăra energie de la Electrocentrale, dar şi de la alţi producători, cum sunt Transgex-ul sau Foradex-ul şi alţi producători pe bază de energie geotermală sau alte tipuri de energie, în aşa fel încât pe întreg teritoriul municipiului Oradea să avem un preţ unitar la energia către populaţie", a adăugat primarul.

Preţul unic al gigacaloriei va fi votat în Consiliul Local în luna septembrie şi va reprezenta, potrivit primarului, o medie a preţurilor producătorilor şi a ponderii energiei produse, la care se vor adăuga tarifele de transport şi distribuţie aprobate prin reglementările naţionale. Implicit, acest lucru va însemna că locuitorii zonei Ioşia vor plăti aproape dublu, la nivelul celorlalţi orădeni. Totuşi pentru a compensa şocul financiar, Ilie Bolojan a asigurat că zona va fi prioritară în programul de reabilitare termică a blocurilor.

Resurse exploatate

În paralel cu implementarea proiectului european în valoare de 77 de milioane de euro, destinat modernizării CET prin construirea unei turbine pe gaz, a unor cazane pe apă fierbinte şi prin reabilitarea a 12,7 kilometri de magistrale, municipalitatea vrea să exploateze şi resursa de apă geotermală din zona Nufărul I.

Marcel Boloş, directorul Direcţiei de Managment Proiecte cu Finanţare Internaţională, a declarat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că se aşteaptă aprobarea unui proiect, în valoare de 15 milioane de euro, depus de Primăria Oradea prin Programul Operaţional Sectorial, pe axa de Creştere a Competitivităţii Economice, în urma căruia s-ar putea încălzi cu apă geotermală 85% din locuitorii cartierului Nufărul I.

"De pe urma proiectului vom avea o centrală pe apă geotermală amplasată pe strada Depozitului, o a patra sondă de exploatare şi opt puncte termice modernizate. Centrala ar produce 55.000 de gigacalorii pe an, având 13.500 de beneficiari. Sperăm să-l putem implementa până în 2013", a spus Boloş.

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că odată cu implementarea acestui al doilea proiect, lungimea reţelei de conducte care trebuie înlocuite în oraş va scădea cu 15-20 de kilometri, întrucât centrala pentru Nufărul I va avea propria reţea de distribuţie finanţată din fonduri europene.

Concedieri la CET

În privinţa firmelor care exploatează resursa geotermală a oraşului, primarul Ilie Bolojan a declarat că Primăria va cumpăra tot ceea ce vor produce acestea. "În discuţiile cu aceste firme le-am spus să investească în zăcăminte şi în procesul de exploatare, pentru că noi vom cumpăra tot ceea ce ei produc, la preţurile pe care le vom negocia.

Revenind la modernizarea CET, edilul a precizat că speră ca în iarna 2013-2014 orădenii să beneficieze de încălzire de la noua centrală pe gaz.

De asemenea, Bolojan a spus că odată cu noua centrală pe gaz trebuie eliminate pierderile şi redus personalul societăţilor. Marcel Boloş, directorul DMPFI l-a sprijinit adăugând că o centrală similară din Augsburg, Germania are foarte puţini angajaţi.

Declaraţiile celor doi confirmă ceea ce BIHOREANUL scria la începutul lunii iulie în articolul Secretul lui Bolojan, şi anume că mulţi angajaţi ai Electrocentrale urmează să-şi piardă slujbele.