Primăria Sânmartin, alături de asociaţiile Aqua Crisius şi Ecotop, custozi ai ariilor protejate Betfia şi Peţea, derulează un proiect european pentru îmbunătăţirea infrastructurii turistice în cele două rezervaţii. Finanţat în programul transfrontalier, proiectul are un partener şi din Hajdú-Bihar, în asociţia Zöld Kör.

Proiectul a fost prezentat oficial joi, într-o conferinţă de lansare, care însă a început cu o oră întârziere. "Este un proiect în valoare totală de 2,8 milioane euro, prin care se creează infrastructură pentru cele două rezervaţii naturale. La Betfia, se va face o infrastructură spre avenul, o cameră de monitorizare pentru speciile de lilieci şi se va amenaja drumul de acces. La rezervaţia naturală Peţea vom face o împrejmuire şi un pod pietonal peste lac", a declarat primarul Cristian Laza.

De pe acest pod, turiştii ar trebui să admire lacul şi nufărul termal, însă, aşa cum şi BIHOREANUL a scris, lacul este secat, iar nufărul a dispărut din rezervaţie, regăsindu-se doar în captivitate, aşa cum se întâmplă şi cu roşioara termală, o altă specie endemică. "Sperăm că se va rezolva curând şi problema apei termale din lac. Într-un alt proiect, făcut de custodele Aqua Crisius cu Zona Metropolitană Oradea, se fac studii pentru găsirea unei soluţii pentru apa termală, care în momentul de faţă lipseşte cu desăvârşire", a precizat edilul.

Laza este încrezător că specialiştii vor reuşi revitalizarea lacului. "În cel mai rău caz, ultima soluţie va fi un izvor artificial", a spus primarul din Sânmartin. Chiar şi aşa, în lac nu vor mai creşte decât două din cele trei specii endemice, melcul termal dispărând definitiv şi din captivitate.

Proiectul Primăriei Sânmartin se va derula până în octombrie 2020 şi mai presupune şi amenajarea de parcări lângă cele două rezervaţii. De asemenea, cele două ONG-uri care deţin custodia rezervaţiilor vor derula mai multe activităţi pentru promovarea ariilor protejate şi pentru eco-educarea bihorenilor.