Primăria Oradea şi Palatul Vulturul Negru au fost "îmbrăcate" sâmbătă seară în albastru. Iniţiativa a aparţinut Clubului Lions 22 Oradea, de Ziua Diabetului, pentru a atrage atenţia asupra pericolului extinderii acestei boli şi pentru a îndemna la luptă împotriva ei. Printre "marcatorii" evenimentului s-a numărat şi dr. Amorin Popa, şeful clinicii de Diabetologie a Spitalului Judeţean şi în acelaşi timp şef al Comisiei de Diabet în Ministerul Sănătăţii.

Clubul Lions a organizat, de la ora 19, şi un concert caritabil la Filarmonică, pentru ca micuţii care suferă de această boală să beneficieze de fonduri pentru a putea merge într-o tabără. Spectacolul a fost susţinut de Septetul Filarmonicii din Oradea, cu Jessy Banes - voce şi Nicolae Mihailă - pian, dar şi de dansatori ai Dans Club ‘80 Oradea.

Tot sâmbătă seară, în Parcul 1 Decembrie, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, circa 250 de orădeni s-au strâns pentru a aprinde o lumânare împotriva sărăciei, în cadrul acţiunii "Un milion de stele", organizată ca în fiecare an înaintea Crăciunului de către asociaţiile Caritas.

Sute de lumânări s-au aprins în jurul orei 17, în prezenţa celor doi episcopi catolici de Oradea, Prea Sfinţitul Laszlo Bocskei şi Prea Sfinţitul Virgil Bercea, care i-au îndemnat pe credincioşi la solidaritate cu săracii, bolnavii şi marginalizaţii.

Anul 2010 a fost declarat An European de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, statisticile aratând că România este una din ţările cu cea mai ridicată rată a sărăciei din Europa. 23% din populaţie trăieşte în sărăcie, în timp ce politicile sociale ale Guvernului defavorizează tot mai mult familiile aflate deja într-o situaţie precară. De altfel, în acelaşi timp au fost iluminate locuri reprezentative şi din alte oraşe ale ţării.