Suplimentarea de la 15 la 20 de paturi a capacității compartimentului ATI Neonatologie, dotarea cu echipamente a 5 paturi, crearea unui centru de formare pentru medici și derularea unui program de screening pentru depistarea retinopatiei și malformațiilor cardiace la nou-născuții prematur la Maternitatea din Oradea urmează să fie finanțate din bani europeni, în baza unui proiect al Primăriei și Spitalului Județean.

Proiectul a fost depus pe componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, valoarea lui totală fiind de 22,194 milioane lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă este de 21,694 milioane lei, a informat, vineri, Primăria Oradea.

Municipalitatea a anunțat semnarea contractului de finanțare, adică obținerea fondurilor pentru proiectul lansat în luna aprilie a anului trecut.

Prin implementarea lui, arată administrația municipală, „va crește siguranța actului medical, contribuind la scăderea morbidității și mortalității micilor pacienți vulnerabili”.

Proiectul are mai multe componente, una vizând dotarea cu 5 paturi noi de terapie intensivă neonatală și aparatura medicală aferentă, precum și modernizarea dotărilor existente la 5 paturi ale compartimentului de terapie intensivă neonatală. De asemenea, acesta va fi dotat și cu aparatură pentru screening, destinată depistării precoce la nou-născuții prematur a retinopatiei și malformațiilor cardiace.

O altă parte importantă a proiectului vizează înființarea unui centru de training și formare în domeniul neonatologiei, ceea ce va contribui la îmbunătățirea formării continue a cadrelor medicale pentru tratarea pacienților nou-născuți în stare critică. Centrul va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Policlinicii din Calea Clujului nr. 50, urmând să fie dotat  cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

Comunicatul municipalității precizează că deja a fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția a lucrărilor, data limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate fiind 18 martie. „Totodată, sunt în curs de pregătire și caietele de sarcini pentru achiziția dotărilor din cadrul acestui proiect”, a mai precizat Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!