Primăria comunei Şinteu va beneficia de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Problema minorităţii slovace în regiunea transfrontalieră româno-maghiară: cultură, tradiţii şi istorie fără frontiere". Programul urmăreşte, după cum arată şi denumirea, atât păstrarea cât şi reînvierea identităţii, obiceiurilor, a culturii şi istoriei comunităţilor slovace din regiune.

Proiect de 71.500 euro

Proiectul, desfăşurat în colaborare cu Organizaţia Slovacilor din Csaba, Ungaria, a fost depus spre finanţare de către Primăria comunei Şinteu, în septembrie 2017, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 - 2020, şi se doreşte un model de cooperare interetnică în regiunea de graniţă.

Durata de implementare este de 1 an, a precizat, marţi, chiar în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, primarul de Şinteu, Lasak Benedek. Activităţile se derulează din 1 decembrie 2018 până în 30 noiembrie 2019, iar bugetul total este de 71.500 euro, din care 36.500 euro îi revin Primăriei Şinteu şi 35.000 euro Organizaţiei Slovacilor din Csaba.

La conferinţa de lansare au participat mai multe oficialităţi, între care şi Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Republicii Slovace în România.

"Îmbătrânim încet, încet"

Principalul obiectiv al proiectului este de a promova tradiţiile, cultura şi istoria comunităţilor slovace, de a conserva tradiţiile folclorice în strânsă relaţie cu tradiţiile şi istoria României şi Ungariei şi de a recupera cultura locală şi regională în aşa fel încât moştenirea străbunilor să nu fie uitată.

Márton Vozár, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Bekes şi membru al Organizaţiei din Csaba, a subliniat acest lucru spunând pe un ton hazliu că "noi îmbătrânim încet, încet, şi-mi pare bine că aici participă mai mulţi tineri care vor continua să păstreze tradiţiile şi obiceiurile slovacilor".

Muzeul vieţii

În cadrul întâlnirii de marţi, şi Adrian Miroslav Merka, preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, a vorbit despre cultura şi tradiţiile slovacilor din România şi Ungaria, vorbitori ai aceleiaşi limbi, şi despre problemele cu care aceştia se confruntă: "Noi încercăm să facem ceva împreună, având ocazia să fim în Uniunea Europeană, care lucrează pentru cunoaşterea şi apropierea obiceiurilor şi tradiţiilor fiecărei naţiuni".

Concret, în cadrul proiectului, vor avea loc patru întâlniri pentru a dezbate problemele minorităţii slovace, pentru a găsi modalităţi de a promova cultura şi tradiţiile acesteia, precum şi pentru a stabili legături între comunităţi şi organizaţii ale minorităţilor de etnie slovacă din România şi Ungaria prin intermediul unui website comun.

De asemenea, va avea loc un eveniment multianual intitulat "Muzeul vieţii slovacilor: un muzeu al culturii şi tradiţiilor slovace", ce va fi organizat în cele două comunităţi şi unde sunt aşteptaţi să participe peste 1000 de cetăţeni la fiecare ediţie.

Viorel Orbai