Orașul bihorean Ștei, care împreună cu alte șapte comunități europene a beneficiat de un proiect cu fonduri UE dedicat orașelor cu patrimoniu arhitectonic totalitar, intenționează să pună în valoare clădirile construite în perioada comunistă pentru a-și dezvolta turismul.

Proiectul îi facilitează, de altfel, reabilitarea unor asemenea edificii ridicate pe vremea ocupației sovietice.

În căutare de fonduri

Proiectul în valoare totală de 148.680 euro, din care orașului Ștei i-au revenit 16.640 euro, a cuprins și orașele Carbonia (Italia), Dimitrovgrad (Bulgaria), Nova Gorica (Slovenia), Shkoder (Albania), Piotrkow Trybunalski (Polonia), Lousada (Portugalia), precum și Asociația Atrium, care are sediul la Forli, în Italia.

Reprezentanții autorităților locale, alături de specialiști, au participat la seminarii, vizite în teren și schimburi de experiență privind bunele practici utilizate pentru prezervarea, integrarea și promovarea patrimoniului cultural de tip totalitarist, iar în cadrul proiectului au fost analizate și posibile surse de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor din patrimoniul arhitectonic totalitar.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Primăria Ștei, oraș construit de ruși în timpul ocupației sovietice asupra României (1945-1958), administrația locală are în vedere reabilitarea și punerea în valoare a unor clădiri cum sunt Palatul Administrativ (fostul sediu al Întreprinderii Miniere Bihor), Casa de Cultură, Spitalul Orășenesc și bazei sportive.

„Toate aceste clădiri au o decorație elegantă ce etalează coloane, frontoane și baluștri de inspirație neoclasică. O piesă importantă este Fântâna cu Lei, ce deschide axa magistralei pietonale numite în perioada socialistă  V.I. Lenin”, se arată în informarea Primăriei Ștei.

În lucru

Conform primarului orașului, Iulian Balaj, o parte dintre clădirile și străzile vechiului oraș, construite în perioada dominației rusești sunt reabilitate prin proiecte finanțate din bani europeni din cadrul Programului Operațional Regional și se vor finaliza în acest an.

Este vorba, între altele, despre Școala Gimnazială Miron Pompiliu (reabilitare cu 2,611 milioane lei), Ștrandul Orășenesc (7,222 milioane lei), o locuință socială care a fost sediu al poliției transformată în 12 apartamente sociale (2,653 milioane lei), realizarea unei piste pentru bicicliști pe fosta stradă Lenin, acum Unirii (11,804 milioane lei), reabilitarea energetică a sălii de sport a Școlii Gimnaziale Miron Pompiliu, care făcea parte din baza sportivă a vechiului oraș și în care în urmă cu 60-70 de ani jucau marile echipe de volei ale României (2,692 milioane lei), dispensarul medical, care va fi reabilitat energetic (0,991 milioane lei), Spitalul Orășenesc (3,196 milioane lei) și altele.

Rușii, atrași de uraniu

Orașul Ștei a fost construit de ruși între anii 1952-1956, cu scopul de a deservi administrativ, politic și militar activitățile de exploatare a uraniului de la Băița și transportarea lui în URSS.

După retragerea sovietică, orașul a rămas funcțional, în condițiile în care a păstrat un valoros patrimoniu cultural urbanistic si arhitectural, conceput unitar în stil neoclasic.

Tocmai acest patrimoniu a constituit miza intrării în ruta culturala Atrium patronată de Consiliul Europei, ce are ca scop punerea în circuit turistic internațional a orașelor cu arhitectură de tip totalitarist.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!