În timp ce prefectul Claudiu Pop a cerut revocarea Hotărârii Consiliului Local Oradea privind asocierea municipalităţii cu firma RCS&RDS pentru  înfiinţarea şi exploatarea unei reţele locale de distribuire a energiei electrice, pe motiv că distribuirea energiei electrice este monopol al Electrica Distribuţie, primarul Ilie Bolojan a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută înainte de şedinţa Consiliului Local, că vrea doar să suspende aplicarea acestei hotărâri.

„Propunem suspendarea acestui proiect de hotărâre până la primirea unor puncte de vedere clarificatoare de la autorităţile de reglementare. Pentru că, de exemplu, într-un document ţi se impune să ai reţeaua executată pentru a putea solicita autorizarea, în alte documente se spune că nu poţi să obţii o licenţă de distribuţie decât cu acordul concesionarului teritorial”, a declarat Bolojan.

Altfel spus, dacă unele normative prevăd că deţinătorul reţelei se prezintă spre avizare doar după finalizarea acesteia şi are chiar posibilitatea să o vândă firmei care deţine monopolul distribuţiei de energie electrică, altele susţin că acordul companiei concesionare a monopolului trebuie obţinut în prealabil. „Trebuie să vedem ce este înainte: oul sau găina”, a mai spus primarul.

Propunerea edilului a fost dezbătută, ulterior, de Consiliul Local şi a fost votată în unanimitate.

În luna aprilie, Bolojan a anunţat că Primăria intenţionează să se asocieze cu firma RCS&RDS, cu scopul furnizării unei energii electrice ieftine, atât pentru Primărie şi instituţiile subordonate Consiliului Local, cât şi pentru persoanele fizice din Oradea. În cadrul asocierii, municipalitatea urma să asigure terenurile pentru punctele de transformare, iar compania să facă investiţia în teren. Asocierea a fost aprobată de CL Oradea la sfârşitul lunii aprilie.

Citeşte pe această temă şi articolele: 

Prefectul cere anularea asocierii între municipalitate şi RDS pentru distribuţia energiei electrice: "Este monopolul Electrica!"

Premieră naţională: Primăria şi RCS&RDS se asociază pentru a oferi orădenilor cea mai ieftină energie electrică din ţară

Şeful ANRE: RCS&RDS nu îşi poate face reţea de distribuţie regională, legea nu-i permite