Viceprimarul Rozalia Biro a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul acesta comisia de evaluare şi selecţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii sociale pe raza municipiului Oradea a hotărât ca bugetul local să sprijine financiar 16 fundaţii. "Am analizat toate dosarele, iar dacă în 2008 şi 2009 ne-au parvenit câte 8 solicitări, anul acesta numărul s-a dublat, la 16 asociaţii şi fundaţii care se încadrează în condiţiile legale", a afirmat Biro.

În 2008 şi 2009 municipalitatea a alocat pentru ONG-urile cu profil social 190.000 lei, respectiv 168.000 lei. Anul acesta, bugetul pentru asemenea ONG-uri va fi de 350.000 de lei, dar numai 299.000 lei le vor fi acordaţi efectiv, cel puţin în primă fază, în baza legii 34/1998, privind acordarea unor subvenţii Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

Prezentă la conferinţa de presă, Zita Koncsek, directoarea Administraţiei Social Comunitare Oradea, a declarat că există două motive pentru care ONG-urile vor primi doar o parte din alocaţii. Pe de o parte, a arătat Koncsek, pe parcursul anului fundaţiile vor mai solicita diverse ajutoare de urgenţă de la ASCO, iar pe de altă parte, din diferenţa de bani între suma alocată şi cea acordată celor 16 asociaţii şi fundaţii vor putea fi ajutaţi şi alţi prestatori de asemenea servicii.

"Avem trei organizaţii cu care colaborăm: Centrul de zi pentru persoanele cu dizabilităţi de învăţare, pentru care ASCO suportă cheltuielile de funcţionare, Fundaţia de Scleroză Multiplă, căreia îi decontăm cheltuielie de transport la şi de la Centrul de zi pentru circa 90 de persoane săptămânal, şi urmează să mai încheiem un parteneriat cu organizaţia People to People, unde tot aşa, vom deconta serviciile de transport", a mai spus Koncsek.

De precizat că sumele alocate nu sunt definitive, propunerile comisiei pentru acordarea subvenţiilor urmând să fie dezbătute în şedinţa Consiliului Local de luna aceasta.

Atât directoarea ASCO cât şi viceprimăriţa Biro au mai afirmat că se lucrează la elaborarea procedurilor pentru externalizarea servicilor sociale către ONG-uri şi au amintit că municipalitatea desfăşoară anul acesta proiectul Socio-Gis.

Prin acest proiect se urmăreşte crearea unor hărţi sociale, adică a unei baze de date electronice, cu situaţia persoanelor asistate social. "Când vom avea aceste hărţi sociale, vom vedea toate datele unui asistat, inclusiv dacă are datorii la impozite sau la parcări. Aceste date se stochează şi în prezent, dar compatibilitatea bazelor de date lasă de dorit", a completat Biro.

Ea a arătat că în acest fel vor putea fi depistaţi mult mai uşor asistaţii care beneficiază de ajutoare sociale necuvenite. Viceprimarul a mai amintit că valoarea proiectului, finanţat cu fonduri europene, este de 67.000 de euro, Primăria Oradea urmând să contribuie cu doar 5.000 de euro.