Guvernul a alocat miercuri suma totală de 25,837 milioane lei, "pentru plata unor obligaţii stabilite prin decizii judecătoreşti", pentru zece unităţi administrativ-teritoriale, între care şi oraşul bihorean Vaşcău.

Conform Hotărârii de Guvern, suma alocată pentru Vaşcău este de 0,908 milioane lei, actul administrativ arătând că, la fel ca în cazul celorlalte nouă oraşe şi comune beneficiare, "fondurile sunt alocate având în vedere faptul că acestea nu pot susţine plata sumelor stabilite prin decizii judecătoreşti".

Concret, alocarea fondurilor nu ar fi un semn de generozitate, ci consecinţa faptului că atât Guvernul actual, cât şi cele succedate în ultimii 8 ani, nu şi-au respectat obligaţiile către unităţile administrativ-teritoriale, încurajate în 2007 să deruleze lucrări de apă şi canalizare, cu promisiunea că o parte din cheltuieli vor fi suportate de Ministerul Mediului, dar lăsate apoi fără finanţare de la centru.

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Vaşcău, Florin Porge, a explicat că suma primită de la Guvern va fi folosită tocmai pentru plata unei părţi din datoriile acumulate către firme care au executat lucrări de acest fel.

"În 2007 am început investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, executate de o firmă din Arad, dar în 2011 Ministerul Mediului a încetat să achite cota sa de finanţare. O vreme, pentru că şi firma, la rândul ei, avea obligaţii la bugetul de stat, datoriile au fost compensate între autorităţi şi firmă, până când firma a intrat în insolvenţă, iar subantreprenorii ei ne-au dat în judecată şi am fost obligaţi să-i achităm lucrări. Am făcut demersuri de mai mult timp pentru a primi banii de la Bucureşti, credeam că o să-i primim în aprilie, dar mă bucur că vin şi acum", a declarat edilul din Vaşcău, Florin Porge.

Potrivit acestuia, valoarea investiţiilor începute în 2007 pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată este de 12 milioane lei, iar pe lângă cele 0,908 milioane lei alocate acum Guvernul mai are de achitat lucrări de încă 3,5 milioane lei.