Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că intenționează să amplaseze o statuie în mărime naturală a fruntaşului liberal Ion I.C. Brătianu, în parcul cu acelaşi nume.

Fost prim-ministru al României, Brătianu a avut o contribuție majoră în organizarea statului național unitar, precum și în organizarea instituțiilor publice. Ion I. C. Brătianu, cunoscut și ca Ion (Ionel) I. C. Brătianu (1864-1927) a fost de profesie inginer, a condus Partidul Național Liberal şi a fost membru de onoare al Academiei Române din 1923. A fost în repetate rânduri ministru (al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine, de Interne, de Război), preşedinte al Consiliului de Miniştri, deputat şi senator.

"Ideea amplasării statuii provine din faptul că în Oradea nu se găsește nici o statuie a marelui politician, personalitate care a inițiat revizuirea și adoptarea Constituției din martie 1923, una dintre cele mai moderne și democratice Constituții din Europa", arată comunicatul de presă al Primăriei.

Pentru amplasarea statuii, executivul va cere acordul consilierilor locali în cadrul şedinței de consiliu de joi, 31 octombrie, iar în urma acordului se va organiza un concurs de idei, jurizat de către o comisie a cărei componență va fi decisă tot de reprezentanţii orădenilor.

Conform raportului de specialitate inițiat de municipalitate, statuia va fi realizată în mărime naturală și va fi postată pe un soclu amplasat în apropierea Aleii Ștrandului. Evenimentul ar trebui să se întâmple anul viitor.