Consilierii locali ai puterii au aprobat, joi, de principiu, participarea Primăriei în acţionariatul Aeroportului din Oradea şi susţinerea financiară din bugetul local a dezvoltării de curse aeriene internaţionale.

După cum se ştie, Aeroportul este în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, însă primarul Ilie Bolojan spune că ar vrea să ajute pentru o bună conectare a Oradiei la nivel european.

Fără PSD şi UDMR

Proiectul a fost pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oradea. Acesta a trecut cu 14 voturi "pentru", ale consilierilor PNL, şi 9 abţineri, ale consilierilor UDMR şi PSD. Alţi patru consilieri ai PNL au lipsit de la şedinţă.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit pe scurt în plen despre proiect: "Conectarea Oradiei în sistemul global de transport este vitală pentru dezvoltarea oraşului. Sunt nişte lucruri care nu ţin de culoarea politică". 

Fiind vorba despre un aviz de principiu, în proiect nu se vorbeşte concret despre ce sume de bani ar putea fi alocate Aeroportului.

Sprijin de principiu

În şedinţă, edilul a spus că municipalitatea face o ofertă "corectă" pentru Consiliul Judeţean Bihor.

Concret, potrivit proiectului, Consiliul Local şi-a dat acordul de principiu ca, în cazul în care Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Oradea s-ar transforma în societate comercială, municipiul Oradea să participe în acţionariatul acesteia.

De asemenea, s-a mai aprobat textual acordul de principiu pentru "susţinerea financiară din bugetul local al Municipiului Oradea a dezvoltării de curse aeriene internaţionale".

Documentul îl mandatează pe primarul Ilie Bolojan să încheie cu reprezentanţii CJ Bihor un acord de colaborare după ce se va fi ajuns la un consens.

Ofertă la telefon

După şedinţă, edilul a explicat că municipalitatea vrea să se implice în sprijinirea Aeroportului pentru ca acesta să nu rămână fără curse internaţionale, lucru care ar dăuna oraşului şi locuitorilor lui.

"Eu l-am sunat pe domnul Pásztor a doua zi după ce a apărut ştirea (n.r. – că Ryanair, companie aerieană irlandeză, se retrage de la Oradea). I-am spus că atunci când se duce la negocieri să conteze pe sprijinul financiar şi logistic al municipiului Oradea. Dacă vor avea nevoie de sprijinul nostru, ei ştiu că se pot baza pe el", a declarat Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

"Dacă se descurcă singuri, îi felicităm…"

Edilul a mai spus că Primăria ar putea finanţa, atât cât permite legislaţia aeroportuară, anumite cheltuieli ale Aeroportului din Oradea, însă că s-ar putea implica şi mai mult dacă ar deveni acţionară.

Bolojan a amintit că, în 2014, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au semnat un contract de colaborare pentru dezvoltarea Aeroportului, de care, însă, nu s-a uzat niciodată. Astfel, în cadrul aceluiaşi proiect de pe ordinea de zi de joi, acel contract a fost revocat. "Până în 2016 nu au venit zborurile, iar din 2016 noua conducere a Consiliului Judeţean nu a considerat că are nevoie de sprijinul Primăriei", a spus Bolojan.

Chiar şi aşa, consiliera Kirei Melinda a spus că grupul UDMR se abţine de la vot tocmai fiindcă proiectul de hotărâre prevede şi revocarea contractului din 2014. 

Primarul Oradiei nu ştie cum va fi primită oferta lui la CJ Bihor. "Vom vedea ce răspuns vom primi. Dacă se descurcă singuri, noi îi felicităm. Există suficiente nevoi pe care oraşul trebuie să le rezolve cu aceşti bani, dar contectarea oraşului este mult mai importantă decât, eu ştiu, un parc…", a mai declarat Bolojan pentru BIHOREANUL.

Negocieri pentru zboruri

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor şi ai Aeroportului Oradea negociază noi posibile curse de la Oradea după ce compania irlandeză Ryanair a anunţat că nu va mai opera niciun zbor de aici din programul de iarnă, adică de la finalul lunii octombrie, lăsând oraşul fără conexiuni internaţionale.

De atunci, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, printr-un comunicat, că Blue Air va opera din această iarnă două curse internaţionale, fără a dezvălui deocamdată destinaţiile.