Propunerea privind interzicerea funcţionării pe raza municipiului a magazinelor care comercializează plante etnobotanice, formulată de tinerii consilieri locali Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Jozsef (UDMR) în finalul şedinţei legislativului local de la sfârşitul lunii noiembrie este pe cale să devină realitate, chiar dacă cu mici modificări.

Consiliul Local se întruneşte marţi de la ora 16 pentru a interzice funcţionarea "magazinelor de vise" la o distanţă mai mică de un kilometru de unităţile de învăţământ şi educaţie de toate gradele, cămine şi locuri de cazare pentru elevi şi studenţi, cantine, instituţii de cultură, tabere şcolare, baze şi complexe cultural - sportive, palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor, parcuri publice, lăcaşe de cult, instituţii publice, locuri de agrement şi distracţii, gări şi autogări.

Magazinele de acest tip vor mai putea funcţiona exclusiv la periferia oraşului, şi asta fără să aibă dreptul să facă reclamă de orice fel la produsele pe care le comercializează.

Doar cu autorizaţie

Proiectul de hotărâre, extrem de restrictiv, prevede că activităţile privind producerea, cultivarea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, comercializarea sau distribuţia plantelor, substanţelor, preparatelor cu caracter halucinogen, euforic, stupefiant, psihotrop sau altor compuşi derivaţi se vor putea desfăşura numai în baza unei autorizaţii speciale emise de Primărie.

Documentul se va acorda în baza unui regulament care urmează să fie stabilit de către o comisie formată din reprezentanţi ai municipalităţii, Poliţiei Comunitare, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei de Sănătate Publică, Poliţiei şi a Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Agenţii comerciali care desfăşoară în prezent activităţi ce intră sub incidenţa regulamentului vor avea la dispoziţie 10 zile pentru a intra în legalitate. Regulamentul prevede amenzi între 5.000 şi 15.000 lei, în funcţie de gravitatea contravenţiile constatate.

Faţade fără cabluri

Tot în şedinţa de marţi, consilierii vor mai lua în discuţie modificarea regulamentului privind modul de amplasare al reţelelelor, instalaţiilor şi aparatelor pe faţadele clădirilor orădene.

Conform proiectului de hotărâre, atât în centrul istoric al oraşului cât şi pe principalele artere ale oraşului se va interzice amplasarea aparentă a reţelelor de orice fel pe faţada imobilelor, acestea urmând să fie îngropate în tencuială. Amenda propusă de municipalitate pentru cei care nu respectă prevederile regulamenteului variază între 500 şi 1.500 lei pe imobil şi pe tip de reţea.

Pe lista dezbaterilor de marţi se mai numără proiectul de regulament privind funcţionarea bazei sportive Antonio Alexe şi încheierea unui parteneriat ASCO, Liceul Don Orione Oradea, Fundaţia Don Orione şi Centrul de Îngrijire Zi Oradea în vederea acordării de servicii sociale copiilor cu vârste între 5 şi 19 ani proveniţi din familii în situaţii de risc social.