Stăpânii de câini din Oradea sunt aşteptaţi joi, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, la dezbaterea regulamentului privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public şi privat al Oradiei. Procedura prevede obligativitatea microcipării şi sterilizării câinilor din oraş, exceptând de la sterilizare câinii cu pedigree, cei cărora operaţia de castrare le-ar putea pune viaţa în pericol şi cei ai căror stăpâni sunt dispuşi să plătească 100 de lei pe an pentru a-i scăpa de castrare. Regulamentul nici n-a apucat să fie aplicat propriu-zis, dar Primăria a decis să îl modifice.

Conform modificărilor propuse de municipalitate, orădenii care îşi vor steriliza câinii la unul din medicii veterinari care au încheiate contracte de concesiune cu Direcţia Sanitar Veterinară vor plăti doar jumătate din costul operaţiei, cealaltă jumătate urmând să fie asigurată sub formă de subvenţie din bugetul local. Asta înseamnă că, pentru a beneficia de reducere, orădenii vor trebui să-şi ducă patrupedele la medicii Carmen Petrehele ori Benyovszki Sandor, cei doi fiind singurii medici veterinari orădeni ce lucrează pentru DSV.

Sterilizările se vor face, însă, abia după ce va fi gata recensământul câinilor orădeni. Conform variantei modificate a regulamentului, stăpânii de câini care nu vor fi găsiţi acasă de recenzori vor avea la dispoziţie 15 zile să se ducă de bună voie la microcipare la unul din cele două corturi pe care Primăria le va amplasa în oraş în acest scop.

O altă completare a regulamentului prevede că firmele din Oradea vor putea avea maxim 2 câini, dar şi că cei care nu vor nici să-şi sterilizeze câinele, nici să plătească taxa de 100 de lei vor putea să-şi abandoneze legal câinele, însă doar pe perioada recensământului şi la o manieră organizată. Ei vor trebui să ceară Administraţiei Domeniul Public să le ridice patrupedul, iar ADP o va face gratuit.

Municipalitatea vrea să modifice şi amenzile din regulament. Dacă actuala procedură sancţionează cu amendă între 400-800 lei sustragerea de la microciparea şi sterilizarea câinelui, proiectul noului normativ majorează cuantumul la 500-1.000 lei.