O râpă de la marginea satului bihorean Mierlău, din comuna Hidișelu de Sus, este o veritabilă groapă de gunoaie.

Comisarii de mediu au descoperit acolo resturi din construcții, deșeuri textile, plastice, dar și o sumedenie de anvelope uzate, și au aflat că toate au fost aruncate acolo de localnici, cu acceptul primăriei din comună.

Amendată și pusă la treabă

Potrivit unei informări transmise de Garda de Mediu BIHOREANULUI, în locul cu pricina, reprezentanții Primăriei Hidișelu de Sus au permis sătenilor să deverseze deșeuri din construcții. Pe lângă acestea, însă, oamenii au aruncat și alte gunoaie.

Un localnic a reclamat BIHOREANULUI că aici s-a descărcat, în urmă cu câteva luni, inclusiv un camion plin cu anvelope uzate. „Toate s-au făcut cu acordul primarului, care le-a spus oamenilor că vrea să înfunde locul”, a povestit săteanul.

Peste toate gunoaiele, primăria a dus pământ excavat în urma unor lucrări din comună.

În urma controlului făcut de comisarii de mediu bihoreni în zonă, s-a confirmat că Primăria Hidișelu de Sus nu avea autorizație nici măcar pentru depozitarea deșeurilor din construcții, cu atât mai puțin pentru restul mizeriilor. Altfel spus, toate gunoaiele au fost aruncate acolo ilegal.

„Pentru neconformitățile constatate, în sarcina UAT Hidișelu de Sus au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, de salubrizare a zonei verificate, UAT Hidișelu de Sus urmând a fi și sancționată contravențional”, a transmis Garda de Mediu Bihor.

Amenda pe care Primăria o va primi în zilele următoare se ridică la 50.000 de lei.

„Intrăm tare pe curățenie”

Contactat luni de BIHOREANUL, primarul PNL Adrian Petroi a declarat că zona cu pricina, cunoscută sătenilor drept „la pârâu”, era și înainte de implementarea sistemului de colectare a deșeurilor de la cetățeni un loc predilect pentru deversarea gunoaielor.

„Acum, 99% dintre localnici au contracte de salubritate, dar nu au ce face cu deșeurile din construcții, când mai demolează o casă sau renovează. Într-adevăr, le-am spus că le pot duce acolo, dar pe lângă aceste deșeuri, au ajuns și altele”, a declarat edilul.

Primăria întoarce acum foaia, a promis Petroi, și va sancționa oamenii care aruncă gunoaie pe domeniul public.

„Avem 12 camere de filmat în comună, vom pune și în zonă, și, după ce terminăm curățenia, vom amenda oamenii care mai aruncă. Intrăm tare pe curățenie”, a mai spus primarul.

Întrebat dacă a achiziționat camerele de filmat acum, ca un efect al controlului Gărzii de Mediu, edilul a recunoscut că Primăria are aceste dispozitive încă din primăvara anului 2021. „Am mai prins oameni care aruncau gunoaie, dar n-am amendat până acum, că na, așa e. Dar de-acum n-o să mai iertăm pe nimeni”, a spus primarul.

De asemenea, Petroi a declarat că ia în calcul să amenajeze o platformă unde sătenii să poată preda, legal, deșeurile din construcții, care nu sunt colectate de operatorul de salubritate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!