Direcţiile principale pe care trebuie să le urmeze comunităţile din oraşul Valea lui Mihai şi comunele limitrofe au fost identificate joi, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. La eveniment au participat, potriivt unui comunicat al ADRNV, peste 20 de reprezentanţi ai primăriilor şi ai diferitelor asociaţii din zonă.

Edilii bihoreni au prezentat proiectele pe care le au în derulare, cele pe care doresc în viitor să le implementeze, dar şi problemele majore cu care se confruntă comunităţile locale, respectiv priorităţile identificate în strategiile existente. Calitatea apei, lipsa locurilor de muncă şi a drumurilor de calitate reprezintă câteva dintre punctele nevralgice expuse, dar există şi multe probleme sociale, ca de exemplu necesitatea incluziunii grupurilor defavorizate sau cea a înfiinţării de grădiniţe şi creşe.

„S-a ajuns la limita de sus a posibilităţii de cofinanţare a proiectelor, de către administraţiile locale pentru că s-au angajat mai multe proiecte decât poate duce bugetul local. Problema este că majoritatea proiectelor nu vă aduc venituri noi la buget, ci doar cheltuieli. În următoarea perioadă de programare trebuie să corelaţi mai bine investiţiile, pentru ca acestea să producă un efect real", a avertizat Claudiu Coşier, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, accentuând în acelaşi timp necesitatea unor proiecte integrate, care să includă măsuri coroborate din mai multe domenii şi sectoare pentru a asigura un impact asupra comunităţilor locale.

La rândul ei, echipa de planificare a ADRNV a explicat participanţilor cadrul general european, naţional şi regional în care se derulează procesul de planificare strategică, care sunt obiectivele tematice propuse de Cadrul Strategic Comun pe baza obiectivelor stabilite prin Strategia Europa 2020, direcţiile strategice regionale şi condiţiile generale în care trebuie să se înscrie viitoarele proiecte pentru a avea şanse să atragă finanţare europeană după 2014.

Reprezentanţii ADR Nord-Vest au prezentat, de asemenea, un instrument online de elaborare şi centralizare a ideilor de proiecte, disponibil pe site-ul www.nord-vest.ro/. Întâlnirea a făcut parte din seria de ateliere de lucru cu reprezentanţii comunităţilor locale din Transilvania de Nord, demarată de ADRNV cu scopul de a lansa pregătirea de proiecte aferente perioadei 2014-2020. Până în prezent, în afară de acesta, au mai avut loc trei astfel de ateliere de lucru, la Baia Mare, Tăşnad şi Oradea.