Legea obligă toate primăriile pe raza cărora nu se află o unitate sau o subunitate de pompieri să aibă un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă (SVSU), cu persoane disponibile să intervină la incendii sau alte situaţii primejdioase, alături de pompieri sau până la sosirea acestora.

Anul trecut, toate aceste SVSU au trebuit reautorizate, potrivit prevederilor legislative. Colonelul Sorin Caba, şeful ISU Crişana, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că nicio primărie din Bihor nu a obţinut acest aviz.

"Documentaţiile primite de la UAT-uri pentru serviciile voluntare nu au avut o finalitate pozitivă, în sensul că ori au avut carenţe, ori nu au au dus la îndeplinirea sută la sută a cerinţelor legislative, drept pentru care în momentul acesta nici unul dintre serviciile voluntare nu este avizat", a declarat Caba.  

În schimb, diferite companii din Bihor au obţinut autorizaţiile pentru servicii private de situaţii de urgenţă, semn că oamenii de afaceri şi angajaţii din mediul privat dau dovadă de mai multă responsabilitate decât primarii şi angajaţii primăriilor din judeţ.

Potrivit şefului ISU Crişana, militarii bihoreni vor desfăşura în acest an controale şi activităţi de prevenire la primăriile din judeţ, tocmai pentru a se asigura că se fac paşi pentru îndeplinirea condiţiilor de înfiinţare a SVSU. "De asemenea, ne dorim o creştere a nivelului de pregătire a serviciilor voluntare, pentru că rolul lor este foarte important", a spus Caba.