Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Ionuţ Vasile, a fost prezent joi în Bihor, pentru a se întâlni cu toţi primarii şi pentru a le prezenta programele de finanţare ale instituţiei, care în acest an are un buget de 10 miliarde de lei.

Moderate de prefectul Dumitru Ţiplea şi de vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, întâlnirile l-au avut ca invitat şi pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, bihoreanul Eugen Cozma.

Bani pentru primării

Înainte de a vorbi despre programele de finanţare ale AFM, Ionuţ Vasile (foto jos) a precizat că Oradea este unul dintre oraşele sale preferate și că „îl dau ca exemplu de bună practică” în probleme de aspect şi salubritate.

El a prezentat apoi cele trei ghiduri de finanţare care se adresează autorităţilor locale: Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, Programul de Iluminat Public și Programul de Împădurire.

În programul de creștere a eficienței energetice au fost incluse mai multe categorii de solicitanți, printre care și consiliile județene, pe lângă unitățile administrativ-teritoriale. Sumele care pot fi alocate sunt cuprinse între 3 și 14 milioane de lei, iar finanțarea se poate acorda în cuantum de 100% pentru cheltuielile eligibile.

Programul de Iluminat Public prevede, de asemenea, finanțarea în proporție de 100% a cheltuielilor eligibile, bugetul total în 2021 fiind de 500 de milioane de lei.

Bugetul de anul acesta al Programului de Împădurire, o soluţie pentru terenurile degradate, este de 10 milioane de lei.

Ion Vasile

Platforme în tot Bihorul

Vasile a mai vorbit despre finanţările pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice, citând un studiu care estimează că până în 2030 în România vor fi un milion de asemenea autoturisme, dar şi despre programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, prin care se acordă un voucher de 45.000 de lei la achiziţia unei maşini electrice.

Vicepreşedintele AFM a mai anunţat că autorităţile locale vor putea atrage finanţări pentru amenajarea de platforme pentru colectarea deşeurilor, la suprafaţă sau subterane, iar Mircea Mălan a anunţat că CJ Bihor va uza de această oportunitate.

Pe lângă cele patru platforme pe care Consiliul le face acum la Beiuş, Aleşd, Salonta şi Marghita, se doreşte realizarea de astfel de amenajări în toate oraşele şi comunele mari, respectiv câte una la trei comune mici.

Un alt miliard de lei este alocat în bugetul AFM pentru finanţarea infrastructurii de reciclare, pentru toate tipurile de deşeuri, bani care vor fi la dispoziţia operatorilor economici, ghidurile urmând să fie publicate până în toamnă.