Noii primari și consilieri locali din Bihor votați în 9 iunie au început să-și preia mandatele și să depună jurământul, în premieră cu un decalaj de câteva luni de la alegeri.

„După ce am primit de la instanțe primele validări ale mandatelor, mai ales din zona Beiușului și Aleșdului, am emis ordine de prefect și s-au stabilit primele ceremonii de învestire a primarilor și noilor consilii locale”, a declarat, întrebat de BIHOREANUL, prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș. 

În cadrul ședințelor oficiale de constituire a consiliilor locale, în prezența prefectului Marcel Dragoș, a unuia dintre subprefecții Emilian Pavel și Botházy Nándor sau a secretarului general al Prefecturii, Fenesi Tibor, s-a dat citire sentințelor de validare a mandatelor și s-au depus jurămintele.

La ceremonii au participat și diverși lideri ai partidelor politice care i-au susținut pe noii primari. 

La Bulz, noua primăriță este Cosmina Piț-Dogar (PNL), la Aușeu continuă Mitică Lazăr (PNL), iar la Aștileu a preluat un nou mandat Vasile-Ionuț Lazăr (PNL).


Ionuț Lazăr a depus jurământul de primar în Aștileu, în prezența prefectului Marcel Dragoș (foto: Facebook)

La Țețchea a fost învestit Florin Cazan (PSD), la Borod – Sorin-Petru Sarca (PSD), el preluând al șaselea mandat de primar, iar la Bratca Primăria a fost preluată de Dan Precup (PSD).

Noua primăriță din Uileacu de Beiuș este Mihaela Sabău (PSD), la Tărcaia continuă Aurel Dan Ille (PSD), care a preluat al șaptelea mandat de primar, la Cărpinet a fost învestit, din nou, Daniel-Petru Curta, iar la Remetea revine primar Adrian Ștefănică.


Mihaela Sabău a fost felicitată de șeful PSD Bihor, Aurel Mohan, după ce a preluat funcția de primăriță a comunei Uileacu de Beiuș (foto: Facebook)

La Cherechiu, își continuă mandatul Nyiri Sándor (UDMR), în timp ce la Petreu postul este preluat de Barcui Barna (UDMR).

Cele mai multe preluări de funcții se vor înfăptui însă în săptămâna ce vine, căci instanțele din județul Bihor au data de 27 octombrie ca termen limită să emită sentințele de validare a mandatelor aleșilor locali. 

Și în Oradea, unde Florin Birta a câștigat detașat al doilea mandat, învestirea ar urma să se petreacă în săptămâna ce vine.

Primarii și consilierii locali aleși la începutul verii ar trebui să-și înceapă activitatea cel târziu pe data de 1 noiembrie 2024.

În România a existat în ultimele luni o situație atipică: deși alegerile locale s-au desfășurat pe 9 iunie, aleșii (în cazul în care nu erau deja în funcție) au stat „pe tușă” până acum. Ei nu au putut prelua primăriile și consiliile locale, deoarece cei aflați deja în acele funcții nu-și terminaseră mandatele, iar asta fiindcă în 2020, pe fondul pandemiei, alegerile s-au organizat mai târziu, abia în toamnă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!