Din dispoziţia prefectului Dumitru Ţiplea, Prefectura Bihor a emis către Consiliul Judeţean şi toate consiliile locale din judeţ o circulară privind încetarea de drept a mandatelor aleşilor locali care vor candida pe 27 septembrie pe listele altor partide decât cele pentru care au fost votaţi în urmă cu patru ani. Între aceştia se numără şi vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea (foto), şi doi primari foşti pesedişti trecuţi în barca PNL.

Prefectura a anunţat joi că circulara, care a fost emisă în urmă cu două zile, pe 18 august, imediat după încheierea înscrierii listelor de candidaţi pentru alegerile din 27 septembrie, precizează că potrivit Legii nr. 14/2003, a partidelor politice, „înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”, şi în consecință, conform Codului administrativ, “mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales inițial”.

Aceleaşi prevederi legale se aplică și în cazul consilierilor locali şi județeni a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic în numele căruia a fost ales.

Potrivit legii, în asemenea situaţii prefectul emite un ordin prin care se constată încetarea mandatului, precum și motivul legal de încetare a acestuia. 

Țiplea a cerut secretarilor generali ai judeţului, oraşelor şi comunelor să identifice toate cazurile în care aleşii locali se află în situațiile menționate mai sus, pentru a putea emite ordinele de încetare de drept a mandatelor.

Termenul pentru transmiterea de către secretarii unităţilor administrativ-teritoriale către Prefectură a situaţiilor de acest fel este de 10 zile, iar cel pentru emiterea ordinelor de prefect privind încetarea de drept a mandatelor este de maximum 30 zile.

Prin urmare, la nivelul judeţului Bihor încă nu se cunoaşte numărul „traseiştilor”, însă câteva cazuri sunt deja de notorietate, precum cel al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor Traian Bodea, ales în 2016 pe lista ALDE, dar viitor candidat la şefia CJ pe lista Pro România, ori ale primarilor din comunele Nojorid, Petru Baba, şi Lăzăreni, Paul Cristian Nicolae, care au migrat de la PSD la PNL.