Vreme de aproape trei săptămâni, inspectorii Adminstraţiei Bazinale de Apă Crişuri împreună cu angajaţi ai Prefecturii, ai ISU Crişana şi ai Gărzii de Mediu, au fost pe teren, în 26 de localităţi bihorene, pentru a vedea cât de curate sunt malurile apelor de-aici şi dacă şanţurile şi rigolele sunt, la rândul lor, salubrizate. Localităţile verificate sunt cele din bazinele Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier, unde în această primăvară râurile şi pârâurile au depăşit cotele de apărare, iar după retragerea apelor pe maluri au rămas mormane întregi de gunoaie.

Ce au găsit inspectorii nu face cinste bihorenilor. Pe lângă PET-uri ori folii de plastic, râurile erau "blocate" şi crengi ori alte deşeuri vegetale. De pildă, Valea Tăşad şi Valea Chijic sunt pline de lemne şi resturi vegetale, iar pe Valea Fânaţelor din comuna Spinuş localnicii au "dezvoltat" o adevărată groapă de gunoi. De asemenea, în Sânmartin, pe malul stâng al Văii Peţa, inspectorii au găsit depozite de deşeuri de aproximativ un metru cub.

Potrivit directorului ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, primarii din localităţile cu probleme au primit sarcina clară de a curăţa toate depozitele ilegale de deşeuri. După Paşti, mai precis din 7 mai, inspectorii ABA Crişuri vor merge iar în teren, pentru a verifica dacă primarii şi-au respectat sau nu obligaţiile.