Cu doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, primăriţa metropolei, Anne Hidalgo, a înotat, miercuri, în Sena alături de preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, Tony Estanguet, după ce săptămâna trecută a înotat şi ministra franceză a Sportului, Amélie Oudéa-Castéra.

Aceste demonstraţii au avut rolul de a le aduce asigurări sportivilor și publicului că apele Senei sunt sigure pentru competiţiile olimpice.

În apele Senei urmează să aibă loc în cadrul JO 2024, care încep în 26 iulie, mai multe probe olimpice şi paralimpice precum înot în ape libere, triatlon şi paratriatlon.

Scalda de miercuri a avut loc în apropiere de insula Saint Louis, la doi paşi de Primăria Capitalei. Alături de Hidalgo şi Estanguet au mai înotat şi prefectul regiunii Ile-de-France, Marc Guillaume, şi adjunctul primăriței, responsabil cu sportul şi Jocurile Olimpice, Pierre Rabadan. Cei patru au fost întâmpinaţi cu aplauze de sute de persoane adunate pe cheiuri.

Anne Hidalgo, cu părul prins în coadă şi îmbrăcată într-un costum de neopren, şi Tony Estanguet, purtând un șort şi un tricou cu însemnele Jocurilor Olimpice, au înotat circa 100 de metri, dorind să demonstreze calitatea apei.

Acţiunea lor a venit după ce ultimele teste efectuate pe probe din apa Senei au arătat o scădere semnificativă a concentraţiei de bacterii din apă, marcând un succes al eforturilor de depoluare a Senei 

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a înotat şi ea în Sena pe 13 iulie, pentru a transmite că apele fluviului corespund standardelor necesare pentru competiţiile olimpice. "Am spus că vom fi pregătiţi şi suntem", a declarat Oudea-Castera.

Presa internţaională notează că Primăria Parisului speră că, începând din 2025, francezii să se poată scălda liber în Sena, îndeplinind astfel o promisiune făcută în 1988 de un fost primar al Parisului, Jacques Chirac. În prezent, înotul în Sena este interzis printr-un ordin prefectoral din 1923, aflat încă în vigoare, din cauza poluării apei cu ape uzate şi metale grele. 

De-a lungul anilor, Sena a fost o arteră fluvială vitală pentru Paris, cu 8 milioane de turişti plimbându-se anual cu vaporaşele şi două milioane de tone de mărfuri tranzitând zilnic. În timpul Jocurilor Olimpice, circulaţia vapoarelor de marfă va fi mult limitată, inclusiv transportul materialelor pentru reconstrucţia Catedralei Notre Dame.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!