Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Primăria Oradea, Ilie Bolojan a criticat, atât din postura de edil cât şi din cea de preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, decizia Guvernului de a legaliza şpaga din spitale, care ar urma să poată fi dată, legal, dar abia după tratament sau operaţie, respectiv să fie impozitată.

Soluţie "luată pe picior"

"Eu cred că această formulă de a legaliza aceste plăţi este una greşită şi care nici într-un caz nu ne duce către un sistem european de sănătate, ci ne menţine - sigur, într-o formă cosmetizată - în sistemul pe care îl avem astăzi", a declarat Ilie Bolojan, categorisind măsura ca fiind una "luată pe picior".

Primarul Oradiei a enumerat câteva dintre problemele sistemului actual de sănătate, care nu ar fi soluţionate, în opinia acestuia, nici prin majorarea salariilor medicilor cu 25%, promisă de Guvern, nici prin legalizarea recompenselor băneşti din partea pacienţilor. "Astăzi, pe lângă faptul că au salarii mici comparativ cu răspunderea pe care şi-o asumă, medicii sunt plătiţi inechitabil. De exemplu, dacă am un asistent universitar, medic specialist, care operează dublu ca număr faţă de un conferenţiar universitar, asistentul ia un salariu mai mic decât medicul primar, care lucrează jumătate", a spus Bolojan.

Edilul consideră că şi în România, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene, medicii ar trebui să fie plătiţi în funcţie de performanţele lor şi în funcţie de numărul de cazuri tratate.

De asemenea, Bolojan a afirmat că nici contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate nu încurajează "reforma şi performanţa". "Atât timp cât numărul de paturi este un indicator de bază după care se stabilesc sumele contractate, niciun spital nu va avea interesul să le reducă. Or, acest lucru înseamnă şi cheltuieli de personal mai mari. Acum CAS plăteşte fiecărui spital un număr fix de cazuri, ori spitalele de urgenţă nu pot să refuze cazuri. De exemplu nouă, în Oradea, nu ne sunt plătite 26% din cazuri", a adăugat acesta.

Spital-fundaţie

Pentru o mai mare flexibilitate în gestionarea spitalelor, primarul Ilie Bolojan a "solicitat deschis" miercuri adoptarea unui proiect de lege supus dezbaterii publice în 2014 de către Ministerul Sănătăţii, dar abandonat apoi de Guvern, care permite spitalelor "să fie organizate sub formă de fundaţii, asociaţii sau societăţi comerciale".

"Oraşul Oradea s-a înscris atunci în acest proiect pilot şi am fi dorit să experimentăm această formulă, care ne-ar fi permis să plătim medicii după cât lucrează şi după performanţe. De asemenea, ne-ar fi permis să avem contracte de muncă cu medicii pe durată determinată, cum se întâmplă în mai toată Europa. Dacă nu performezi, nu ţi se prelungeşte contractul ori valoarea contractului tău scade. De asemenea, am fi putut să încheiem contracte de prestări servicii cu medicii: lucrezi mult, aduci venituri multe spitalului, câştigi mai mult", a explicat Bolojan.

"Gândiţi-vă că în sistemul de astăzi, în care medicii sunt posibili infractori (făcând referire la decizia ICCJ, care arată că medicii sunt asimilaţi funcţionarilor publici şi primirea de bani de la pacienţi este o infracţiune – n.r.), cât timp nu mai iei de frică niciun ban de la pacienţi nu ai interesul să operezi. Şi atunci medicii buni ori pleacă la privat, ori în străinătate".

Privatizare ca-n Franţa

Bolojan a precizat că semi-privatizarea spitalelor ar aduce de la sine posibilitatea introducerii unei forme de coplată în spitale: "Dacă cineva doreşte să meargă la un anumit medic poate plăti pentru acest lucru, ori doreşte o operaţie la cerere. Banii i-ar încasa spitalul şi nu medicii, dar aceştia ar fi plătiţi mai bine, după performanţe. Aşa este, de exemplu, sistemul francez".

Edilul a recunoscut că, fiind vorba de o soluţie nouă pentru sistemul din România, aceasta ar putea fi una riscantă. "Nu trebuie să ne facem iluzii că această soluţie va schimba peste noapte sistemul medical, dar veţi vedea că am avea personal mai puţin, că medicii ar câştiga mai mult şi ar exista reguli valabile pentru toată lumea. Altfel, există un fel de hăţiş în care nu ştii ce să faci şi care nu aduce beneficii nici medicilor, nici pacienţilor", a mai precizat Bolojan.

În ce priveşte majorarea de salarii anunţată de Guvern pentru medici (cu 25% în octombrie 2015, 25% în 2016, respectiv cu încă 25% în 2017), primarul s-a declarat sceptic. "Majorarea este bună dar, dacă nu se vor aloca bani suplimentari, va îngropa spitalele. Cred, totuşi, că Guvernul e conştient că dacă vine cu astfel de majorări, trebuie să dea nişte bani în plus. Personal, sunt sceptic că economia României poate să ducă astfel de majorări", a spus Ilie Bolojan.