Primarul oraşului Debreţin, Papp László, respinge orice colaborare între aeroporturile din oraşul pe care îl conduce şi cel din Oradea, spunând că Aeroportul din Debreţin "a devenit cel mai important din regiune" şi nu se teme de competiţia despre care vorbea Ilie Bolojan. Mai mult, Papp consideră că oraşul său este un "centru cu greutate în economia regională", iar această poziţie "nu este subiect de negociere". 

Reacţia edilului din oraşul ungar vine după ce, luni, primarul Ilie Bolojan a declarat într-o conferinţă de presă că ar dori o "alianţă" între aeroporturile din Oradea şi din Debreţin, pentru că ar fi benefică pentru ambele aerogări, în timp ce competiţia ar însemna, în schimb, pierderi de fiecare parte. 

Primarul Papp László a reacţionat transmiţând un comunicat de presă în care nu doar că respinge categoric posibilitatea vreunei alianţe, ci şi condamnă faptul că Aeroportul din Debreţin este folosit într-o "dezbatere politică" în Oradea. "Ţin să subliniez că între operatorii celor două aeroporturi nu există discuţii de niciun fel", a transmis edilul, potrivit presei maghiare. 

Totodată, el a subliniat că "în ultimii 7 ani, Aeroportul Internaţional Debreţin a devenit cel mai important din regiune" urmând propria-i strategie şi "singurul sprijin a fost din partea Guvernului Ungariei".

"Totodată, toate rezultatele relevante ale municipiului din ultimii 5 ani - fie că privesc economia oraşului, fie  Aeroportul  – Debreţin le-a obţinut în urma unei politici concurenţiale. Ca atare, dacă cineva ne transmite să colaborăm, pentru că în caz contrar vom fi în competiţie, nu ne speriem. Dacă nu s-a observat încă, între Aeroportul din Oradea şi cel din Debreţin competiţia a existat şi în trecut şi există şi în prezent", a spus Papp.  


Comunicatul integral transmis de primarul oraşului Debreţin şi publicat de presa maghiară:

"Articolele din ultimele săptămâni din mass media arată că problemele din jurul Aeroportului Internaţional Oradea sunt folosite într-o luptă politică locală şi consider cel puţin nepoliticos ca în această dezbatere politică să fie atras şi Aeroportul Internaţional Debreţin. Respingem toate aceste tentative şi ţin să subliniez că între operatorii celor două aeroporturi nu există discuţii de niciun fel.

În ultimii 7 ani, Aeroportul Internaţional Debreţin a devenit cel mai important din regiune, iar în 2019 a înregistrat un număr record de călători. Pe tot parcursul acestor ani, am urmat propria noastră strategie şi singurul sprijin a fost din partea Guvernului Ungariei. 

Totodată, toate rezultatele relevante ale municipiului din ultimii 5 ani - fie că privesc economia oraşului, fie  Aeroportul  – Debreţin le-a obţinut în urma unei politici concurenţiale. Ca atare, dacă cineva ne transmite să colaborăm, pentru că în caz contrar vom fi în competiţie, nu ne speriem. Dacă nu s-a observat încă, între Aeroportul din Oradea şi cel din Debreţin competiţia a existat şi în trecut şi există şi în prezent. 

Debreţin este un centru cu greutate în economia regională şi aşa va rămâne şi în continuare, iar rezultatele se datorează strategiei de dezvoltare pe care o urmăm. Acest lucru are un impact major asupra vieţii regiunii, inclusiv asupra transportului aerian, deoarece acolo unde este centru regional de dezvoltare, acolo va fi şi un centru de transport şi logistic. Noi ne-am câştigat această poziţie şi nu suntem dispuşi să o cedăm. Nu este subiect de negociere!

Pe de altă parte, însă, ţinem să precizăm că, la fel ca şi până acum, Debreţin se străduieşte să menţină şi să dezvolte în continuare un parteneriat echilibrat cu Oradea, cu respectarea intereselor comune".

Citeşte pe aceeaşi temă şi: "Formula câştigătoare": Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte o "alianţă" între aeroporturile din Oradea şi Debreţin