O parte dintre angajaţii Primăriei Marghita ar putea fi nevoiţi să îşi caute un alt loc de muncă. În şedinţa Consiliului Local Marghita de joi, primarul independent Marcel Sas-Adăscăliţii va propune trei proiecte îndrăzneţe.

Organigramă "subţiată"

Edilul vrea restructurarea Primăriei, prin concedierea a aproape 20% dintre angajaţi, dar şi reducerea salariilor tuturor angajaţilor şi ale consilierilor locali. Primarul estimează că, astfel, bugetul oraşului va economisi anual jumătate de milion de euro.

Primăria Marghita are 160 de angajaţi, dintre care 81 lucrează în clădirea administrativă a oraşului, 13 la Poliţia Locală, 8 la Evidenţa Populaţiei, 6 la creşa oraşului, 9 la cabinetele medicale şcolare, câte 3 la Bibliotecă şi la Casa de cultură a municipiului, iar 37 sunt asistenţi personali. "Vom restructura 20 de posturi din Primăria Marghita, 8 de la Poliţia Locală şi unul de la Bibliotecă. Din 160 de angajaţi, vom restructura 29 de posturi, aşadar vom rămâne cu 131 de angajaţi", a declarat primarul pentru BIHOREANUL.

Economii la buget

De asemenea, Sas-Adăscăliţii vrea să reducă cu 10% salariile tuturor angajaţilor Primăriei şi indemnizaţiile consilierilor locali. Tot cu 10% vrea să-şi taie propriul salariu şi pe cel al viceprimarului oraşului, UDMR-istul Zsolt Demian. "Economia financiară care rezultă din această decizie este cuantumul restructurării a încă 15 posturi, pe lângă cele 29", a mai spus edilul.

Primarul vrea să reducă salariile prin micșorarea coeficienţilor care dictează salariile funcţionarilor şi pe care, potrivit Legii-cadru privind salarizarea în sectorul public, începând din 2017, îi stabileşte fiecare consiliu local în parte. 

Tăierile sunt necesare pentru ca Marghita să îşi permită mai multe investiţii, a explicat Sas-Adăscăliţii. "Veniturile proprii ale Primăriei sunt de 3 milioane de euro anual, fondul de salarii anual era de 2 milioane de euro. După această restructurare, economisim anual 500.000 de euro. Aceşti bani ne vor ajuta la o dezvoltare mai rapidă a oraşului, pentru achiziţionarea terenurilor necesare pentru un parc industrial, pentru asfaltări, pentru cofinanţarea proiectelor necesare dezvoltării acestui oraş", a declarat primarul.

La mâna consilierilor

Rămâne de văzut, însă, dacă şi consilierii din Marghita vor fi de acord cu el. Marcel Sas-Adăscăliţii a fost ales independent, nefiind membru în niciun partid politic. În Consiliul Local Marghita sunt 6 reprezentanţi UDMR, tot 6 de la PNL şi 4 de la PSD. Primarul mizează că toţi consilierii vor înţelege necesitatea restructurării şi vor vota proiectele propuse de el.

Şedinţa CL Marghita va avea loc joi, de la ora 13, şi va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Primăriei, dar şi pe cea a edilului.

Între timp, primarul şi-a anunţat intenţia şi pe propriul cont de pe reţeaua de socializare, unde de altfel îi anunţă pe locuitorii din Marghita despre noutăţile din oraş.