Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care fusese amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca o condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului, a afirmat că în municipiul pe care îl conduce "cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie".

Declaraţia lui Raduly (UDMR), a fost făcută luni, la Miercurea Ciuc, când un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

"Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a spus Raduly.

El a adăugat că, începând din 28 octombrie 2008, drapelul secuiesc flutură pe clădirea Primăriei Miercurea Ciuc şi că acesta nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat.

"Doar prefectul, ministrul de Interne şi cel al Apărării s-au schimbat şi de când au ajuns în funcţie a început să îi deranjeze acest steag", a continuat edilul.

Raduly Robert, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici au fost amendaţi cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcţii publice.