După ce Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul EX-3 Băile Felix, comuna Sânmartin se pregăteşte de referendum. Primarul Lucian Popuş vrea ca localnicii să decidă dacă în comună se pot face exploatări petroliere.

"La începutul lunii ianuarie va fi un referendum. Vom întreba oamenii dacă sunt de acord cu aprobarea acordului petroliere avizat prin Hotărârea de Guvern", a declarat edilul, marţi, pentru BIHOREANUL. Popuş a precizat că doreşte, astfel, interzicerea oricărui tip de exploatare petroliere pe raza comunei.

Totodată, edilul susţine că este dezamăgit că pe HG se regăseşte şi semnătura ministrului bihorean Lucia Varga.

De cealaltă parte, prefectul Claudiu Pop susţine că localnicii din Sânmartin nu au niciun motiv de îngrijorare. În urma unei discuţii cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, Pop susţine că a primit asigurări că la Băile Felix nu vor fi căutate gaze de şist.

"Fac un apel la calm, întrucât conform discuţiei cu preşedintele ANRM, acordul este pentru hidrocarburi convenţionale, nu pentru gaze de şist. Adică pentru activităţi care în Bihor, la Suplacu de Barcău, se fac de zeci de ani", a declarat Claudiu Pop.

Mai mult, prefectul spune că potenţialul turistic al Băilor Felix nu este deloc în pericol. "Denumirea perimetrului este nefericit aleasă, căci el se întinde de fapt pe o suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi. Dar nimeni nu va veni să pună sondă între ştrandurile ori pensiunile din Felix", a mai spus prefectul.

De altfel, potrivit lui Popuş, perimetrul se întinde pe raza a 20 de unităţi administrativ teritoriale, printre care Sânmartin, Oradea, Sântandrei, Oşorhei, Nojorid, Cefa, Drăgeşti, Ineu ori Ţeţchea.

Hotărârea de Guvern care aprobă acordul petrolier pentru activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix i-a speriat pe bihoreni. Temători că sondele vor scoate gazele de şist din subsolurile Băilor Felix, bihorenii se îndeamnă reciproc, pe site-urile de socializare şi pe forumurile presei locale, să protesteze în stradă.

Suspiciunile oamenilor că NIS Petrol, compania care a primit acordul petrolier, va căuta gaze de şist în Băile Felix sunt întemeiate pe faptul că anexa care descrie acordul este secretă, iar despre zonă se vorbeşte de mult că ar avea un potenţial în gaze de şist.

Citeşte pe această temă şi articolul "Liber la foraje! Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul Băile Felix"