Prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, a ordonat aplicarea unei sancțiuni disciplinare constând în diminuarea cu 10%, pe 6 luni, a indemnizației primarului din Vașcău, PNL-istul Florin Porge. În urmă cu o lună, acesta a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a declarat în conflict de interese fiindcă și-a numit soția, funcționar în Primărie, manager al unui proiect cu fonduri neramburabile.

Decizia prefectului a fost făcută publică miercuri printr-un comunicat al Prefecturii care precizează că instituția a fost notificată în data de 8 octombrie de către ANI cu privire la rămânerea definitivă, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 24 septembrie, a Raportului de evaluare prin care s-a constatat că primarul orașului Vașcău a fost în stare de conflict de interese.

„Prin raportul menționat, ANI a identificat elemente de încălcare a legislației privind regimul conflictelor de interese deoarece în exercitarea mandatului de primar aferent perioadei 2012-2016, Florin Ioan Porge a emis o dispoziție privind numirea soției sale ca manager de proiect în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, implemementat de Primăria Vașcău”, precizează comunicatul Prefecturii Bihor.

Conform Codului Administrativ, încălcarea legislației privind conflictul de interese este „abatere disciplinară”, astfel că prin ordinul prefectului s-a stabilit diminuarea indemnizației aferente funcției de primar, cu 10%, pentru perioadă maximă prevăzută de lege, adică pentru 6 luni.

Așa cum BIHOREANUL a informat cu o lună în urmă că primarul de Vașcău, Ioan Porge, și-a admis conflictul de interese, însă afirma că nu a avut alternative, deoarece soția sa era singurul funcționar din Primărie care îndeplinea condițiile formale pentru a fi numită manager de proiect. „Prin 2015 am numit-o pe soţia mea, care lucrează în Primărie din 1990, manager de proiect la unul dintre cele două proiecte pe care le derula instituţia, pentru că eu nu puteam fi la amândouă. Am numit-o pentru că avea masterat în administraţie publică locală şi această condiţie era obligatorie”, spunea Porge.