Printr-un comunicat trimis vineri și co-semnat de Asociația Ark Oradea și Asociația ACCEPT de la nivel național, primarul Florin Birta și Primăria Oradea sunt acuzați că interzic organizarea evenimentelor pentru comunitatea LGBTI, unul dintre liderii Accept susținând că „este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată”.

* Acuzațiile vin după ce Comisia de avizare a adunărilor publice din Oradea nu a aprobat solicitarea Ark Oradea pentru organizarea unei întâlniri publice, eveniment numit Pride Park, pentru duminică în parcul Cetății, dar nici în alte 6 parcuri din oraș.

* Pe scurt, motivul invocat este că deja erau autorizate alte evenimente în acele spații, iar legea interzice desfășurarea concomitentă a două manifestări în același loc. 

* În timp ce asociațiile Ark și Accept susțin că „primarul Florin Birta încalcă valorile liberale și restrânge drepturile comunității LGBTI din Oradea”, edilul spune că a fost o decizie a Comisiei de autorizare a adunărilor publice, care respectă legea și regulamentele în vigoare, adăugând că „nu avem nicio problemă” cu comunitatea LGBT+. 

* Merită precizat că, în perioada 8-11 august, într-o încăpere din Cetatea Oradea se desfășoară mai multe evenimente organizate de Asociația Ark sub denumirea Oradea Pride 2024.

„Primarul Oradiei a interzis evenimentul PRIDE Park”

„Primăria Oradea interzice întrunirea comunității LGBTI în spațiile publice ale orașului. Oradea devine primul municipiu din România care urmează exemplul Poloniei, încercând să fie «LGBTI free». Administrația locală cenzurează orice încercare de vizibilitate a persoanelor LGBTI din spațiul public. În niciun parc din Oradea nu se pot desfășura evenimente din cadrul Oradea PRIDE, conform răspunsurilor primite din partea Primarului Florin Birta de către asociația ARK Oradea, organizatorul Oradea PRIDE”, se arată în comunicatul asumat de Asociația Ark și de Asociația ACCEPT. 

În informare se precizează că Asociația ARK Oradea, a depus, pe 25 iulie 2024, o solicitare conform Legii 60/1991, la Comisia de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Oradea pentru avizarea evenimentului PRIDE Park în Parcul Cetății Oradea, în data de 11 august 2024, între orele 10:00 - 23:00. „În cadrul acestor evenimente erau așteptate în jur de 500 de persoane, membri ai comunității LGBTI, prieteni și aliați, pentru o serie de ateliere și proiecții de film pe tema drepturilor comunității LGBTI”, arată organizatorii. 

Pe 2 august, Ark Oradea a fost informată că evenimentul nu a fost autorizat fiindcă Primăria Oradea aprobase deja, în același loc, desfășurarea altul eveniment organizat de către comunitatea baptistă și comunitatea penticostală. „Evenimentul nu pare, însă, să fie unul real, întrucât aceștia nu au comunicat public niciun eveniment care ar trebui să aibă loc în Parcul Cetății. Astfel, invocând legea adunărilor publice, care interzice desfășurarea a două manifestări în același loc și în același timp, indiferent de natura acestora, Primarul Oradiei a interzis evenimentul PRIDE Park. Această decizie a fost luată în absența organizatorilor, în ședința Comisiei de avizare a adunărilor publice, deși participarea lor ar fi fost esențială pentru a discuta soluții, precum spații publice alternative și măsuri de siguranță necesare pentru desfășurarea evenimentelor”, se arată în comunicatul reprezentanților LGBTI. 

„Homofobie și transfobie”

Ark Oradea a cerut, în acest context, să facă Pride Park în aceeași zi „în unul dintre celelalte 6 parcuri din oraș”. „Noua solicitare a fost, de asemenea, respinsă în baza aceluiași motiv, în data de 8 august. Practic, în acest moment, Asociației ARK Oradea nu i s-a avizat desfășurarea evenimentului public în niciunul dintre parcurile din oraș”, se menționează în comunicatul co-semnat de Ark și Accept. 

Iulian Dițiu, președintele Ark Oradea, transmite prin comunicat că „evenimentele paralele” ar fi fost „programate intenționat” pentru ca cel al comunității LGBTI să nu poată avea loc în spații deschise din Oradea. 

„Adunarea publică organizată de comunitatea baptistă și comunitatea penticostală din Oradea a fost aprobată de Comisia de avizare a adunărilor publice pe 25 iulie 2024, aceeași zi în care ARK Oradea a depus cererea pentru avizarea PRIDE Park. Mai mult, de când am depus solicitarea pentru PRIDE Park și până la primirea Dispoziției de primar pe 2 august 2024, nu am fost informați despre existența unui alt eveniment planificat în aceeași zi, respectiv aceeași locație. Dimpotrivă, chiar am contactat telefonic de mai multe ori Primăria, și nu am fost anunțați de existența unui alt eveniment, decât în ultimul moment. Menționez că la ședința Comisiei de avizare a adunărilor publice, care a avut loc pe 2 august 2024, nu am fost contactați în prealabil și nu ni s-a solicitat pe nicio cale participarea. Cu toate că în cea de-a doua cerere adresată Comisiei am solicitat expres participarea la ședință, nici de această dată nu am primit permisiunea de a ne motiva cererea. Considerăm că aceste evenimente paralele au fost programate intenționat, cu complicitatea Primăriei Oradea, ca o formă de îngrădire a libertății de exprimare  și întrunire a comunității noastre”, a transmis Iulian Dițiu, președintele ARK Oradea.

Teodora Ion-Rotaru Roseti, co-președintă a Asociației ACCEPT, consideră că în acest caz ar fi vorba despre „homofobie și transfobie instituționalizată”. 

„Fără urmă de dubiu, aici este vorba despre homofobie și transfobie instituționalizată. Aceste practici ale autorităților locale sunt discriminatorii  și îngrădesc dreptul la liberă exprimare și întrunire al persoanelor LGBTI. Este al doilea an în care s-a încercat blocarea întregului spațiu public cu aprobarea  autorităților. Folosind diverse tertipuri, invocând libertatea religioasă, se încalcă prevederile legislației privind adunările publice și legislația antidiscriminare. Acțiunile primarului Florin Birta nu sunt reprezentative pentru valorile liberale pe care acesta și partidul său le clamează. Ne-am fi așteptat la un asemenea comportament dacă AUR câștiga alegerile la Oradea. Rușine PNL!”, este citată Teodora Ion-Rotaru Roseti în comunicat. 

Protest în fața Primăriei Oradea

În fine, co-semnatarii comunicatului spun că „este inacceptabil ca autoritățile publice din Oradea să recurgă la astfel de tactici nedemocratice pentru a limita drepturile unei comunități deja marginalizate. Dreptul la liberă exprimare și la liberă întrunire sunt fundamentale pentru toți cetățenii României, inclusiv pentru cei din comunitatea LGBTI”.

Drept urmare, asociațiile menționate anunță un protest sâmbătă, de la ora 11, în fața Primăriei Oradea, „cu scopul apărării drepturilor și libertăților noastre fundamentale”. Ei nu spun dacă protestul a fost autorizat, dar spun că „am notificat Inspectoratul de Jandarmi Județen Bihor despre desfășurarea unei mișcări de protest”. 

Reprezentanții Ark amintesc că a doua ediție a Oradea Pride are loc în perioada 8-11 august 2024. „Evenimentele sunt menite să celebreze iubirea, în toate formele ei, și să susțină comunitatea LGBTI în lupta pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Oradea Pride include ateliere, panel-uri, proiecții de film și expoziții  menite să ofere participanților o imagine autentică a situației persoanelor LGBTI din România”, se arată în încheierea comunicatului. 

Reacția lui Florin Birta 

BIHOREANUL l-a contactat pe primarul Florin Birta pe această temă și totodată a cerut în scris Primăriei Oradea o poziție legată de acuzațiile aduse de asociațiile ce reprezintă comunitatea LGBT+. 

Edilul Oradiei susține în primul rând că a fost vorba despre decizii ale Comisiei de avizare a evenimentelor publice din oraș, ce cuprinde reprezentanți ai mai multor instituții, transformate apoi în dispoziții de primar. Florin Birta a mai spus că legea nu permite organizarea a două evenimente în același loc, în același timp, susținând că cererile pentru celelalte evenimente - cele autorizate - au fost făcute înaintea cererilor Asociației Ark. „Prima solicitare depusă conform numerelor de înregistrare are întâietate. Primăria are un regulament privind organizarea manifestărilor publice și o comisie care le aprobă. Nu are nicio legătură cu îngrădirea unor drepturi”, a spus Florin Birta. 

El a adăugat că „nu are nimeni nicio problemă” (n.r. Primăria sau el personal) cu evenimentele comunității LGBT+. De altfel, a subliniat edilul, un spațiu al Primăriei, adică o încăpere din Cetatea Oradea, găzduiește manifestările Pride Oradea. În plus, a adăugat el, aceeași comisie din subordinea Primăriei Oradea a respins organizarea unui protest în fața Cetății împotriva evenimentelor Oradea Pride 2024. 

Primăria Oradea: Sunt acuzații nefondate

Primăria Oradea a trimis presei o reacție oficială spunând că „respinge acuzațiile nefondate ale Asociației ARK”.

„Primăria Oradea dorește să clarifice situația recentelor acuzații lansate de Asociația ARK, care a susținut în mod eronat că refuzul de a aproba cererea lor pentru organizarea evenimentului PRIDE Park ar fi motivat de o atitudine homofobă. Aceste acuzații sunt complet nefondate și contrazic realitatea faptică și administrativă”, se arată în deschiderea comunicatului. 

Apoi se detaliază că „asociația ARK a solicitat Primăriei Oradea permisiunea de a organiza evenimentul PRIDE Park în data de 11 august 2024, într-o locație specifică din oraș. Cu toate acestea, cererea a fost respinsă nu din motive discriminatorii, ci datorită faptului că pentru aceeași locație exista deja o altă solicitare, înregistrată anterior cererii ARK. Documentele oficiale, care atestă ordinea înregistrării cererilor, demonstrează clar că spațiul era deja alocat unui alt eveniment”. 

„De asemenea, o a doua cerere venită din partea Asociației ARK, care viza o altă locație, a fost respinsă din aceleași considerente: spațiile solicitate erau deja alocate altor entități care au depus solicitările anterior celor de la ARK. În ceea ce privește acuzațiile Asociației ARK, conform cărora Primăria Oradea ar fi trebuit să propună o locație alternativă pentru organizarea evenimentului PRIDE Park, dorim să subliniem că această practică nu este conformă cu procedurile normale ale unei instituții publice. Primăria Oradea procesează cererile în funcție de locațiile specificate de către organizatori, iar aprobările se dau punctual, pe baza solicitărilor precise primite”, se arată în răspunsul făcut public de reprezentanții municipalității. 

În comunicatul menționat se susține că „acuzațiile aduse Primăriei Oradea sunt complet nefondate și din perspectiva spiritului multicultural al orașului nostru și a deschiderii demonstrate de administrația locală de-a lungul anilor. Oradea este un oraș recunoscut pentru diversitatea sa culturală și pentru respectul față de toate comunitățile sale. Primăria Oradea a fost întotdeauna deschisă și transparentă în colaborarea cu diverse organizații și asociații, indiferent de natura sau scopul activităților acestora, atât timp cât cererile lor respectă cadrul legal și administrativ”.

Primăria nu precizează ce evenimente au fost aprobate în parcurile din oraș pentru 11 august, cine le organizează și nici când anume s-au depus cererile de aprobare. BIHOREANUL a solicitat, vineri, toate aceste informații în scris.

Comunicatul Ark Oradea:

Comunicatul Primăriei Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!