Municipalitatea îşi propune să doteze toate şcolile din Oradea cu materiale sanitare şi dezinfectante – inclusiv cu lămpi UV pentru sterilizarea aerului - în contextul pregătirilor pentru revenirea elevilor în sălile de clasă. Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat joi că municipalitatea urmează să depună un proiect european de 2,8 milioane euro pentru a acoperi investiţia.

Fără atingere

Într-o conferinţă de presă care a prefaţat şedinţa de Consiliu Local - în care depunerea proiectului european a fost validată cu unanimitate de voturi - edilul Oradiei a declarat că speră că şcolile vor fi redeschise odată cu debutul semestrului al doilea, deci din 8 februarie, aşa cum s-a vehiculat.

"Ne pregătim pentru reluarea cursurilor în şcoli prin depunerea unui proiect prin POIM, axa 9 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei de Covid-19. Vrem să dotăm toate cele 44 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care au personalitate juridică şi cele care sunt arondate acestora, adică în total 74 de unităţi de învăţământ din Oradea, cu echipamente de protecţie necesare pentru ca elevii şi profesorii să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă", a afirmat Florin Birta. 

El a detaliat că, prin intermediul acestui proiect, fiecare şcoală şi grădiniţă va primi: termometre digitale de scanare la distanţă pentru a fi amplasate la fiecare intrare sau ieşire, dozatoare de dezinfectant pentru mâini (pentru intrări şi culoare), baterii lavoar cu senzor pentru fiecare grup sanitar, dozatoare de săpun lichid cu senzor, deci fără atingere, dispenser rolă cu prospop textil sterilizabil (câte două bucăţi pentru fiecare grup sanitar).

Lămpi pentru aer curat

De asemenea, fiecare şcoală va primi câte un pachet de alte produse, dimensionat în funcţie de mărimea şcolii şi de numărul de elevi. Pachetul va conţine cărucioare de curăţenie, soluţie dezinfectantă de suprafeţe, respectiv de mâini, lavete, prosoape de hârtie, rezerve de mop, săpun lichid.

Totodată, Birta a subliniat că municipalitatea va investi, în cadrul proiectului menţionat, pentru dotarea sălilor de clasă cu lămpi cu ultraviolete care dezinfectează şi sterilizează aerul din încăperi. "În funcţie de spaţiu, în fiecare clasă vor fi amplasate una sau două lămpi destinate dezinfectării aerului", a spus primarul Oradiei. 

El a adăugat că sterilizarea aerului se va face înainte şi după ore şi că aparatele nu sunt nocive pentru copii şi profesori. "Au fost consultaţi specialişti ai DSP şi medici, acest aparat este indicat, bun, şi îşi va face efectul", a explicat primarul.

PSD: "Vine târziu"

Proiectul "Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ de stat în municipiul Oradea în vederea gestionării situaţiei de pandemie generate de virusul Sars-Cov-2" - în valoare totală de 13.727.615 lei - va fi depus pe 15 ianuarie.

"Estimăm semnarea contractului de finanţare în martie 2021. Achiziţia echipamentelor o vom începe, însă, din februarie, chiar dacă nu vom avea contractul de finanţare semnat. Acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta. Cred că, astfel, elevii şi preşcolarii vor putea să participe la ore în clasă în condiţii de siguranţă", a spus edilul Oradiei. 

Deşi iniţiativa a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali, reprezentanţii PSD au criticat administraţia locală susţinând că proiectul trebuia făcut mai devreme. "Salutăm acest proiect chiar dacă vine târziu. Sperăm că şcoala va reîncepe cât mai curând. Până pe 8 februarie acest proiect nu va fi implementat. Sperăm că din bugetul alocat pe anul trecut şi din fondul de rezervă să putem acoperi aceste nevoi ale şcolilor în perioada imediat următoare", a spus Emilian Pavel, liderul grupului social-democrat din CL Oradea. 

În replică, primarul Florin Birta a spus că în perioada în care şcolile au fost deschise Primăria Oradea a asigurat materialele de protecţie necesare. De asemenea, Birta a subliniat că acesta este un proiect pe fonduri europene, cu o valoare semnificativă, şi că pandemia de Covid-19 nu se va termina în câteva săptămâni, aşadar dotările vor fi utile şi dacă nu vor fi la dispoziţia elevilor din 8 februarie.