Actualul mod de organizare administrativă a României, cu împărţirea pe judeţe, este depăşit şi îngreunează atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea ţării.

"CJ-urile sunt ineficiente"

Primarul Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat pentru Hotnews.ro că principalele probleme ridicate de actualul sistem de organizare sunt birocraţia excesivă, aparatul administrativ supradimensionat şi lipsa de coordonare.

În acest context, edilul a propus măsuri radicale. "Consiliile Judeţene s-au dovedit nişte structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunţat politic şi care nu au făcut decât să-i ţină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferenţiale", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a afirmat că, în afara Consiliului Judeţean Cluj, care a investit în parcurile industriale şi dezvoltarea aeroportului aceste instituţii au generat doar "baroni locali" şi prea puţine exemple de bune practică.

Drept urmare, Ilie Bolojan a spus că ar fi de preferat desfiinţarea consiliilor judeţene: "O formulă de regionalizare, care să nu menţină consiliile judeţene, pe mai multe zone de dezvoltare, care să răspundă unor realităţi istorice sau chestiuni culturale locale ar fi de preferat".

În unire stă puterea...

Ilie Bolojan a mai afirmat că una dintre marile probleme o constituie înfiinţarea după căderea comunismului a unui număr mare de comune.

Multe dintre aceste structuri administrative nu au venituri proprii din taxe şi impozite nici măcar pentru susţinerea aparatului birocratic ori a serviciilor publice, fapt pentru care sunt finanţate de la bugetul central consumând ineficient resurse financiare.

"O coagulare a comunelor din zonele metropolitane în jurul oraşelor, astfel încât aceste primării care au graniţe cu localităţile mari, să devină primării de sector, este soluţia. S-ar face planuri de dezvoltare integrată şi aceste zone ar deveni funcţionale", a spus edilul.

Bolojan a explicat că în acest fel deciziile cu privire la unele investiţii care traversează administrativul mai multor localităţi s-ar lua mult mai repede.

"Dacă trebuie să faci un drum, de exemplu, care traversează mai multe comune, şi poate ai nevoie de exproprieri, trebuie să convingi fiecare Consiliu să voteze cu două treimi anumite hotărâri şi pot fi calcule locale cu miză mică care nu permit acest lucru", a explicat primarul.

...prin referendum nu se poate

De altfel, Ilie Bolojan a încercat să alipească în anul 2015 comuna Sânmartin la Oradea, dar referendumul privind unificarea celor două localităţi a fost invalidat pentru că în municipiu nu s-a atins pragul minim de 30% dintre alegătorii cu drept de vot prezenţi la urne.

Prezenţa la referendum a fost sabotată de PSD, speriat că primarul liberal va puncta electoral, şi UDMR, care s-a temut că prin alipirea la oraş a unei comune "româneşti" va diminua procentul etnicilor maghiari.

În acest context, edilul a ridicat problema unificării localităţilor pe cale administrativă având în vedere faptul că decidenţii politici vor fi tot timpul tentaţi să saboteze referendumul privind unificarea fiind conştienţi că îşi vor pierde privilegiile.

Decizii mai rapide!

Primarul de Oradea a mai afirmat că, în plus, mai este necesară o mai mare descentralizare.

"Formula asta de stat centralizat, în care vin după avize în permanenţă, nu există un mecanism care să regleze colaborarea dintre centru şi local fluent, face ca adoptarea de decizii să fie destul de greoaie", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că "are limitele lui" şi a îngreunat procesul de dezvoltare a ţării.

"Dacă este condus de nişte oameni competenţi, foarte buni administratori, pot genera o dezvoltare de tip piramidal. Dar cum în general am avut administratori la nivel central care au lăsat de dorit, efectul este rămânerea în urmă a României faţă de alte ţări care au plecat din aceeaşi poziţie cu noi acum 30 de ani", a mai spus Bolojan.