Edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat, luni, într-o intervenţie live pe Facebook că orădenii vor găsi în farmacii măşti la maximum 3 lei bucata, în urma unui parteneriat încheiat între municipalitate şi Colegiul Farmaciştilor.

Măştile ajung în Oradea prin intermediul unui importator din Bihor, a precizat edilul. 

Luna mai... cu distanţare

"E nevoie să ne pregătim şi pentru perioada de după luna mai când, treptat, măsurile de restricţie vor fi diminuate şi vom putea reintra într-o situaţie de aşa zisă normalitate, când oamenii vor putea circula fără să aibă acele declaraţii, când ne vom putea reîntâlni cu rudele, vom putea participa la întruniri într-un număr mai mare", a afirmat Ilie Bolojan.

Edilul a subliniat că în continuare vor trebui respectate măsurile de distanţare şi de protejare. "Chiar dacă masca nu îl protejează 100% pe cel care o poartă, cu siguranţă contribuie la protecţia celui care este în apropierea lui. Astfel, oameni care ar putea fi infectaţi fără să ştie nu ar infecta şi pe ceilalţi", a spus Bolojan.

Primarul a declarat că – pentru ca economia din Oradea să funcţioneze – până de curând administraţia s-a implicat în asigurarea accesului la măşti pentru companiile din oraş, pentru ca acestea să-şi protejeze angajaţii. 

Măşti cu 3 lei la farmacii

În ceea ce priveşte accesul orădenilor la măşti, Ilie Bolojan a făcut un anunţ important. "Vă pot informa că astăzi am realizat un parteneriat cu Colegiul Farmaciştilor Bihor, în aşa fel încât, prin intermediul farmaciilor din Oradea şi din Zona Metropolitană, să putem pune la dispoziţia cetăţenilor măşti la preţuri acceptabile", a spus Bolojan.

Edilul a detaliat că "prin intermediul unui importator de măşti din judeţul Bihor, începând de mâine dimineaţă (n.r. – marţi dimineaţa) în toate farmaciile care vor dori să cumpere (n.r. - de la furnizor) vor fi puse măşti în vânzare la un preţ de maximum 3 lei pe mască şi nu aşa cum a fost până acum, de 5-6-7 lei. "Nici acesta nu este un preţ foarte scăzut. Preţurile au explodat de la apariţia crizei. În următoarele 2-3 săptămâni vor fi asigurate în continuare măşti", a adăugat Bolojan. 

Testări pentru persoanele vulnerabile

În aceeaşi intervenţie, primarul Oradiei a spus că "în această perioadă un obiectiv important pentru noi a fost acela de a menţine numărul de infectări într-o cotă normală, în aşa fel încât să nu supraaglomerăm spitalele din Oradea şi, de asemenea, să menţinem o cantitate importantă de materiale sanitare la dispoziţia celor care lucrează în linia întâi". 

Edilul a amintit de punerea în funcţiune a celui de-al doilea aparat de testare PCR. "Săptămâna trecută am reuşit să instalăm al doilea aparat de testare pentru detectarea celor infectaţi. Acest aparat a fost instalat într-o clădire în incinta Maternităţii, a realizat primele probe şi, la sfârşitul săptămânii trecute, am trimis Ministerului Sănătăţii documentaţia pentru ca acest aparat să fie inventariat şi, pe baza unui ordin care va fi publicat în aceste zile, să fie folosit, iar probele să fie recunoscute. În aceste zile de probă s-au făcut recoltări de la angajaţii Spitalului Judeţean, acestea fiind în curs", a precizat Bolojan.

El a afirmat că în perioada următoare se vor extinde testările. "Cu cele două aparate avem capacitatea de a realiza cel puţin 400 de teste pe zi. În perioada următoare vom extinde testările astfel încât toate persoanele vulnerabile – de la căminele de bătrâni, de la cei care lucrează pentru aceştia, de la oamenii din spitale, la cei care ies din carantină să poată fi testaţi pentru a limita răspândirea acestei infecţii", a spus Bolojan.