Primarul Florin Birta a anunţat joi că, după Paşte, în Oradea numărul de fluxuri de vaccinare se va dubla, prin deschiderea a 10 noi fluxuri în două centre, toate cu ser Pfizer.

Unul dintre centre, care va fi deschis în parcarea ERA Park, va fi amenajat în stil drive-thru, adică orădenii vor putea să se vaccineze fără a fi nevoiţi să iasă din maşina personală. În Oradea, aproape 40% din populaţia eligibilă pentru vaccinarea anti-Covid a primit până acum măcar o doză. 

10 fluxuri noi

"Săptămâna aceasta am avut o şedinţă la Guvernul României cu prim ministrul Florin Cîţu şi cu coordonatorul campaniei de vaccinare, domnul Gheorghiţă, şi discutând despre accelerarea campaniei am solicitat încă 10 fluxuri de vaccinare în Oradea", a spus edilul. 

Concret, cele 10 fluxuri vor fi adunate în două centre de vaccinare atipice. Primul dintre acestea va fi de tip drive-thru, în care orădenii vor primi vaccinul anti-Covid direct în maşinile personale. Astfel de centre au fost deschise deja cu succes în alte oraşe ale ţării. 

Un avantaj este acela că persoanele care doresc să primească serul anti-Covid nu trebuie să-şi facă programări în prealabil la centrul de tip drive-thru. În Oradea, acesta va avea 4 fluxuri şi va fi deschis din data de 5 mai în parcarea centrului comercial ERA Park, în faţa magazinului Mobexpert. "Îi mulţumesc domnului Florin Mal (managerul complexului comercial - n.r.) că ne-a pus la dispoziţie spaţiul", a spus Florin Birta. 

Apel către medicii de familie

Celălalt nou centru de vaccinare va fi unul modular, în containere. Acesta va avea 6 fluxuri, va fi amenajat în parcarea din Centrul Civic, cea din faţa catedralei ortodoxe, începând din data de 10 mai. Nici la aceste tipuri de centre nu este nevoie de programare prealabilă. 

"Toate cele 10 fluxuri vor avea seruri Pfizer. Vreau să îi mulţumesc doamnei ministru Ioana Mihăilă şi secretarului de stat Andrei Baciu pentru sprijinul acordat pentru crearea acestor noi fluxuri de vaccinare", a precizat Birta. 

Pentru operaţionalizarea celor 10 noi fluxuri, primarul Oradiei a făcut un apel public către medicii de familie şi către asistente să se implice în campania de vaccinare. "Toţi medicii, asistenţii şi registratorii vor fi plătiţi conform prevederilor legale: 90 lei brut / medicii, 50 lei brut / asistentele şi 25 lei brut / registratorii. Cei care doresc pot să transmită disponibilitatea de a se implica pe adresa de e-mail resurse.umane@oradea.ro", a precizat edilul Oradiei. 

38% dintre orădeni, vaccinaţi

Potrivit lui Birta, "în 28 aprilie, Oradea avea un număr de 70.810 persoane vaccinate, un procent de 38,05% care au primit măcar o doză de vaccin anti-Covid. Dintre acestea, 27.693, aproximativ 14,66% au ambele doze de vaccin". 

Numărul total al populaţiei eligibile în Oradea pentru vaccinare este de 186.091. Este vorba despre populaţia adultă, căci altfel populaţia totală a municipiului se ridică la 221.000 de persoane. 

Edilul a spus că şi-ar dori ca procentul vaccinaţilor să fie şi mai mare, iar pentru accelerarea campaniei de vaccinare, în Oradea au fost puse la lucru şi echipe mobile. Prima dintre ele a fost detaşată în Parcul Industrial I şi şi-a stabilit "sediul" în cadrul companiei Nidec, care a pus la dispoziţie un spaţiu.  

"De ieri am demarat prin intermediul echipelor mobile vaccinarea în Parcul Industrial I, la firme cu număr mai mare de 100 de doritori de vaccin. Ieri, spre exemplu, s-au vaccinat în Parcul Industrial 220 de persoane şi 123 la Celestica, firmă care nu este în Parcul Industrial. Doresc să mulţumesc companiei Nidec pentru că a acceptat să gzăduiască echipa noastră mobilă", a spus Florin Birta. 

Vaccinare pentru HoReCa

De asemenea, acesta a precizat că în săptămâna 10-14 mai, într-un spaţiu pus la dispoziţie de Hotelul DoubleTree by Hilton, vor fi vaccinaţi și angajaţii HoReCa. "Pentru a putea redeschide restaurantele, economia, teatrele ş.a.m.d este foarte important să ajungem la o rată de vaccinare mai mare", a spus edilul Oradiei. 

Florin Birta a reamintit că i-a propus premierului Florin Cîţu luarea unor măsuri conform cărora UAT-urile cu rată de vaccinare de peste 50% să poată decide cum redeschid economia şi ce restricţii se impun, lucru care ar încuraja campania de vaccinare şi ar contribui la relansarea economiei. 

Acum, în Oradea, sunt deschise 10 fluxuri de vaccinare (3 - Moderna, 6 - Pfizer, 1 - AstraZeneca). Din mai, numărul acestora se va dubla prin deschiderea celor 10 fluxuri noi. Toate vor folosi serul Pfizer BioNTech. 

În fine, primarul Florin Birta i-a îndemnat încă o dată pe orădeni să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2.